
De beste biografie is een boodschappenlijstje
Door: Vitalski - 11/04/09
De film ‘Marie-Antoinette’ is volgens Vitalski een goed voorbeeld hoe je een biografie verknoeit. Als je een literaire biografie schrijft of verfilmt, begin ze dan niet te mengen met je eigen gedachten en emoties. Als het leven van een mens al dramatisch en spannend genoeg was, geef zijn biografie dan gewoon de vorm van een boodschappenlijstje. Of toch maar niet?
Er zijn bezwaren denkbaar tegen opsommingen. Auteurs die zich graag aan deze stijlfiguur vergrijpen (Multatuli, Diderot, Boccaccio), doen een beroep op een zekere, vooraf verkregen welwillendheid bij de lezer. Iemand die je graag hebt, zal jou mogen aanspreken in eender welke vertelvorm. Van mensen die je minder graag mag, hoop je tenminste dat ze meteen terzake komen. De biografie daarentegen, als een genre, schijnt een uitzondering te zijn op die regel. De lezer van een biografie wil de feiten rond zijn hoofdpersonage zo naakt en zo alles omvattend mogelijk opgediend krijgen, de integrale boodschappenlijst, het liefst zonder te veel interpretatie, zo chronologisch als maar kan, het hele ding op een rijtje. Dat chronologische staat garant voor een verhaaltechnische spanningsboog. Het stuurt zo'n opsomming hoe dan ook een richting in: die van geboorte naar dood, een eindpunt dat de lezer, stap voor stap, ongezeglijk, ziet naderen, bijna als bij het lezen van een detective.
Volgens de bekende bioloog Dirk Draulans duidde de grote belangstelling voor biografieën rond Charles Darwin op de voorbije Antwerpse Boekenbeurs ook bij de goegemeente op een hernieuwde wetenschappelijke interesse voor de evolutietheorie. Zelf leid ik er juist de inwisselbaarheid van het onderwerp uit af. Vandaag was het die gekke, Victoriaanse dwerg, morgen zal het de beurt zijn aan Jean-Jacques Rousseau of desnoods Mercator. De feiten zijn wel van tel, maar dan als een stijlfiguur. Ziedaar het simultane van, op de markt, de opkomst van de biografie enerzijds en de neergang van de psychologische roman anderzijds. Het mag fijn zijn om terloops iets bij te leren, vooreerst verlangt de lezer naar emotie. In het bijzonder door dat chronologische, dat gemeenschappelijk is, identificeert hij zich met zijn hoofdpersonage en onderwerpt hij zich aan een vivisectie op zijn eigen vergankelijkheid: om daar geheid ontroering te vinden - met het thema van de dood als een ultiem stilistisch paardenmiddel.
Tegenovergesteld aan een zo nuchter mogelijke weergave van feiten is de film ‘Marie Antoinette’ van Sofia Coppola. De manier waarop de historische Marie Antoinette in deze film dienst doet als een mannequin, zuiver ten dienste van de projecties van de auteur, is bijna programmatisch. Het eerste halfuur van de vertoning schijnt schools biografisch; daarna laat Coppola haar eigen demonen op deze geschiedenis los; een combinatie van perfect geschoten plaatjes met een hoogstpersoonlijke muziekkeuze, nadrukkelijk eigentijds - door het anachronisme van die muziek alleen al, trekt de regisseur alle aandacht naar zichzelf toe, als iemand die bezig is haar emoties uit te drukken. En die zich daar overigens bedreven in betoont - ook zelf, zoals haar hoofdpersonage, een perfect opgevoede rijkeluisdochter zijnde.
Ziehier echter een heel zuivere biografie: het eenvoudige, tweehonderd en nog wat pagina's tellende geschrift ‘Marie Antoinette’ van John Hearsey. Vooraf wetend welk lot het personage beschoren is, lezen vooral die broodnuchtere passages uitputtend emotioneel waarin Marie Antoinette, na té lang talmen, dan eindelijk toch in een gele koets uit Parijs wegvlucht. De sobere weergave van deze waargebeurde verwikkeling biedt op natuurlijke manier een schoolvoorbeeld voor spanningsopbouw. Terwijl de lezer zo vlug mogelijk vooruit wil, laat de Koning, slechts half gemaskerd, eerst nog halt houden voor een babbeltje met de locale bevolking. In zo'n spanning baadt dit ganse geschrift, dat uit zichzelf pleit voor meer wetenschap en minder artistieke inmenging. Dat gebeurt vanuit een geschiedkundige deontologie, maar integendeel met oog op entertainment en ontroering. De beste biografie, ook de literaire biografie, is dan ook de boodschappenlijst zonder veel meer.