Nieuws en tips

december 2011

20 december
Vrijwilligersproject rond gekaapte brieven

Brieven die in de 17de en 18de eeuw zijn buitgemaakt op Hollandse schepen, zijn bewaard in de nationale archieven in Londen. Het Meertens Instituut is een project gestart om deze brieven te ontsluiten en te transcriberen.

12 december
'Verzwaar studie Nederlands'

'Een verzwaring van de studie. En dan niet een beetje, maar aanzienlijk.' René van Stripriaan pleit in Ons Erfdeel (4) ervoor dat de neerlandstiek, de academische studie van de Nederlandse taal en literatuur, meer ter harte wordt genomen. Lees verder op de site van Knack.

8 december
Herman Van Rompuy in jury sms-poëziewedstrijd

De universiteit van Gent organiseert voor het eerst een sms-poëziewedstrijd voor studenten. De jury, waarin Europees president 'haiku' Herman Van Rompuy zetelt, beslist begin maart wie met een iPad naar huis gaat. Lees er alles over!

november 2011

17 november
Wildbreien mooiste nieuwe woord van 2011

De verkiezing van het neologisme van het jaar 2011 heeft een overduidelijke winnaar opgeleverd: wildbreien. In deze crisistijd is er kennelijk behoefte aan iets vrolijks . Lees verder.

14 november
Taalpeil 2011

Taalpeil 2011 is verschenen. Dit jaar staat meertaligheid centraal. De krant is online beschikbaar. Achtergronden bij de krant staan op Taalpeil+.

4 november
Het Nederlands heeft HET niet meer

Er zijn ergere dingen in de wereld maar HET is wel opmerkelijk. Het lidwoord HET wordt steeds minder gebruikt in de Nederlandse taal.  Hoe kan dat zo? Lees HET hier.