Edities

103

Reportage
17/01/14
3 reacties
“Het enige boek dat ze nog lezen is Facebook.” Die verzuchting hoor je wel vaker in scholen. Maar misschien doet Facebook jongeren wel weer boeken lezen? In een vernieuwend project bewijzen studenten hoe nieuwe media het leesplezier van jongeren kunnen versterken.
Column
17/01/14
7 reacties
Wat heeft het Internet van ons gemaakt? Scannende schermlezers. Volgens Hans van Driel is er nog iets veel opvallenders gebeurd: “Ook de papieren tekst is opgeschoven in de richting van wat een beeldschermlezer verwacht.” En de papierlezer, die is ten dode opgeschreven. Of denkt u daar anders over?
Taalclip
17/01/14
Hoe geef je tieners (weer) meer plezier in lezen op school? Antwoord: doe ze lezen met een role playing game. In dit filmpje zie je hoe dat gaat en wat het oplevert.  

102

Column
12/12/13
15 reacties
“Wie ooit serieus iets aan iemand heeft uitgelegd, weet dat je daar maar beter je tijd voor neemt”, zegt Peter-Arno Coppen. Hij gaat daarmee in tegen het mantra ‘schrijven is schrappen’ en de hype dat we liever korte teksten zouden lezen dan lange. Bent u het met hem eens?
Reportage
12/12/13
1 reacties
“Het Engels domineert steeds meer het internationale bedrijfsleven”, zegt talentmanager Mike Wu op de Taaldag van de VRT en de Taalunie. “Toch zijn de andere talen niet uitgeteld.” De vraag luidt: welke rol krijgen ze dan?
Taalclip
12/12/13

Wat gebeurt er als je iemand in je beste Engels vraagt of hij Engels spreekt en de ander antwoordt in zijn beste Engels dat hij dat helemaal niet doet? Antwoord: je krijgt een aardig stukje taalkolder. Bekijk het filmpje!

101

Reportage
01/11/13
7 reacties
In 1990 kwam in Zuid-Afrika een eind aan de Apartheid. Meteen voorspelde men dat de taal van het regime, het Afrikaans, zou verdwijnen. Foute gedachte, zo blijkt. 
Column
01/11/13
16 reacties
“Niet een taaladviseur, niet een woordenboek bepaalt wat goed Nederlands is. Dat doen alle taalgebruikers samen”, zegt taaladviseur Ruud Hendrickx. Hij reageert daarmee tegen starre taaloordelen als ‘té Belgisch’ of ‘te Nederlands’. Bent u het met hem eens?
Taalclip
01/11/13

Wat hebben het Afrikaans en het Nederlands met elkaar gemeen? Taalkundige Wannie Carstens vertelt het u in zijn moedertaal. Maklik en duidelik.

100

Reportage
02/10/13
3 reacties
Zweefteef? Aarsgewei? Dit is het verhaal van het gloednieuwe Woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands. Ruim 7000 woorden en uitdrukkingen uit de spreektaal van de straat tot in de kroeg en het bordeel. Hier gaan we!
Column
02/10/13
9 reacties
Beste lezer
Taalclip
29/09/13

Wat gebeurt er als u zich van wederkerend werkwoord vergist? Mag u zich bijvoorbeeld straffeloos irriteren aan taalfouten? Hilarische ergernis met Koot en Bie.