trends

Reportage
28/06/12
9 reacties
Honderd jaar geleden kon je het verschil tussen een Nederlander en een Vlaming nauwelijks horen. Nu wel. Wat is er in die tijd gebeurd? Om welke uitspraakverschillen gaat het en hoe evolueren ze? Taalschrift vraagt het aan twee taalkundigen: een uit elk taalgebied.
Reportage
23/03/12
12 reacties
Van Dale blijft er voorlopig immuun voor, maar gametaal rukt wel op. Op sociale netwerksites en in gesprekken zijn de LOL’s, epic’s en WTF’s niet van de lucht. Slaat de gamification straks ook toe  in ons dagelijks taalgebruik? Taalschrift speelt mee.
Reportage
15/07/11
4 reacties
‘Op Twitter komen mijn virtuele en echte leven samen’, schrijft Elise Roders (34). Wat bezielt twitteraars om hun dagelijkse doen en laten in pakketjes van amper 140 karakters de wereld in te sturen? En wie zit daarop te wachten? Taalschrift onderzoekt de moderne haiku. Door Twitter condenseer ik m’n gedachten tot maximaal 140 karakters en dat gaat me steeds beter af. Weg met franje! De essentie is wat telt.
Reportage
26/01/11
0 reacties
Tot de jaren tachtig kon je op elke radiozender wel een hoorspel beluisteren. Daarna werd het minder populair. Dankzij mp3-speler en iPod keert het genre langzaam terug en de radio doet ook weer mee. Straks zelfs met Stieg Larsons ‘Millennium'.
Reportage
06/12/10
8 reacties
Onder het motto Nederlands, wereldtaal viert de Nederlandse Taalunie haar dertigjarig jubileum. Maar hoe zit het nu: floreert het Nederlands wereldwijd of verdwijnt het langzaam in een antiquariaat? Welke inspanningen leveren Suriname, Curaçao, Indonesië en Zuid-Afrika voor het Nederlands in hun land?
Column
12/12/13
15 reacties
“Wie ooit serieus iets aan iemand heeft uitgelegd, weet dat je daar maar beter je tijd voor neemt”, zegt Peter-Arno Coppen. Hij gaat daarmee in tegen het mantra ‘schrijven is schrappen’ en de hype dat we liever korte teksten zouden lezen dan lange. Bent u het met hem eens?
Column
02/10/13
9 reacties
Beste lezer
Column
03/01/13
44 reacties
‘Nederlands? Te verwarrend, we hebben een andere naam nodig.’ Dat idee lanceerde de Vlaamse schrijfster Anne Provoost op de radio. Luisteraars reageerden prompt met alternatieven: van Vlabels over  Moedermonds tot Zachterlands en Laaglands. Wat vindt u ervan?
Column
18/05/12
13 reacties
“Waar ik vroeger met een rode pen spelfouten corrigeerde, zie ik de urgentie ervan steeds minder in”, zegt Hans Van Driel. Onze schriftcultuur met van bovenaf opgelegde afspraken heeft plaatsgemaakt voor een netwerkcultuur .” Moeten we anno 2012 de klassieke normen toch maar loslaten?
Column
02/01/12
9 reacties
Je weet nooit wie er op Facebook meeleest. Denk maar aan recente ontslagen door loslippigheid op Facebook. “Maar dat heeft ook een onbedoeld, positief neveneffect”, zegt Jan T’Sas, hoofdredacteur van Taalschrift. “Ons taalgebruik kan er beter van worden.” Bent u het daarmee eens?
Reportage
15/06/11
2 reacties
Taaluniethema 2011 De Europese Unie wil dat haar burgers hun moedertaal plus twee andere talen kunnen spreken. Alleen zo kunnen ze functioneren in een meertalige omgeving en kan de rijkdom aan talen blijven bestaan. Dat is een ambitieuze doelstelling In het Nederlandse taalgebied wonen al heel veel mensen die in hun dagelijkse leven meer talen gebruiken. De Taalunie besteedt daar dit jaar aandacht aan met enquêtes in Nederland, Vlaanderen en Suriname. De hamvraag is: Hoe is het om meertalige te (moeten) zijn?
Discussie
06/12/10
41 reacties
Eerst even dit: welke Nederlandse woorden komen het meest voor in andere talen? Dit is de top tien (met tussen haakjes het aantal ontlenende talen):
Discussie
13/07/10
0 reacties
Moeten we woorden als ‘autodelen’, ‘nachecken’ of ‘doorverwijzen’ uit onze taal weren, omdat ze officieel niet bestaan of incorrect Nederlands zijn? Of moeten we ze aanvaarden omdat ze nu eenmaal steeds vaker voorkomen? “Een rups bestaat als ze ergens wordt aangetroffen”, zegt Ludo Permentier. “Waarom zou die eenvoudige regel niet gelden voor woorden?”