politiek

Reportage
18/05/12
0 reacties
Steeds meer dokters en hulpverleners werken met professionele tolken. Hun werk garandeert anderstaligen de juiste zorg en spaart de sector jaarlijks honderdduizenden euro’s uit. Toch draait bijvoorbeeld Nederland de subsidiekraan dicht. Absurd?
Reportage
16/06/11
0 reacties
Twintig talen spreekt men in Suriname. Een exotische mengelmoes, maar het Nederlands is nog altijd de officiële taal. In de kustvlakte, met de hoofdstad Paramaribo, is dat overduidelijk. Maar hoeveel Nederlands vind je nog als je het binnenland in trekt?
Reportage
04/04/11
3 reacties
Waarom is het Nederlands in Suriname uitgegroeid tot de officiële taal en gebruiken travestieten in Indonesië het Nederlands als geheimtaal? En waarom gaven de Vlaamse missionarissen in Belgisch Congo liever les in de Congolese talen dan in het Frans? Taalschrift graaft de taalpolitiek in de ex-kolonies op.
Column
05/11/10
17 reacties
“Die zou van mij ook burgemeester mogen worden, dat is geen echte Marokkaan, hij is beter ter taal dan Janssens!”  Het statement kwam uit de met felroze lipstick bewerkte mond van een Antwerpse autochtone die je niet levend op een Suikerfeest treft. Die avond in de Bourlaschouwburg kwam de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb duidelijk als overwinnaar uit het debat, een organisatie van deBuren.eu rond stedelijke politiek. Niet zo’n heldendaad, want van charme of gladde babbel kan je zijn Antwerpse evenknie Patrick Janssens niet verdenken.
Discussie
01/10/10
32 reacties
En als we in Europa nu eens allemaal Engels leren als tweede taal? Vooral tijdens delicate regeringsonderhandelingen tussen Nederlandstalige en Franstalige partijen in België komt zo'n voorstel aan als een knuppel in een hoenderhok. Dat heeft de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet, mogen ondervinden. Hij werd eind september 'teruggefloten' door de minister-president, zoals dat dan in de kranten heet. Want moeten de Vlamingen niet eerst betere Belgen worden, voor ze proberen betere Europeanen te zijn?