literatuur

Reportage
14/05/13
1 reacties
Hoofse ridders, kluten, mirakelspelen …  Er zijn wel boeiender dingen dan de Nederlandse literatuurgeschiedenis, denkt u? Mis. Want nu is er Wereld in woorden van Frits van Oostrom. Een magische reis door de eeuw van de pest, het Brugse herbergleven, mysterieuze vertellers en – ja, toen al – schoppen tegen de kerk.
Reportage
29/11/12
0 reacties
Kent u het flitsverhaal al? Geen dik boek op je schoot maar een ultrakort verhaal dat je in de palm van je hand houdt om te lezen. In tijden van Twitter en tablets lijken zulke verhalen dé nieuwe vondst. Of is dat maar schijn?
Reportage
06/02/12
2 reacties
Op Suske en Wiske na houden Nederlanders en Vlamingen niet van dezelfde strips. Hoe komt dat? De Vlaamse stripjournalist Geert De Weyer en de Nederlandse stripauteur Martin Lodewijk praten over Vlaamse klei, graphic novels en … waspoederstrips.
Reportage
07/03/11
0 reacties
Een tekst lezen, dat kunnen Vlaamse en Nederlandse jongeren wel. Maar doen ze het ook graag? Volgens internationaal onderzoek is leesplezier ver te zoeken. Zeker de boekenlijst op school blijkt een en al treurnis. Welke boeken grijpen jongeren bij hun nekvel?
Reportage
26/01/11
0 reacties
Tot de jaren tachtig kon je op elke radiozender wel een hoorspel beluisteren. Daarna werd het minder populair. Dankzij mp3-speler en iPod keert het genre langzaam terug en de radio doet ook weer mee. Straks zelfs met Stieg Larsons ‘Millennium'.
Column
07/11/11
4 reacties
“Lezen en schrijven moeten blijkbaar geen basisvaardigheden meer zijn. We zijn generaties aan het voorbereiden op een taal- en letterenkaalslag.” Tot deze sombere conclusie komt Geert Joris van Boek.be. Bent u het met hem eens? Geert Joris is directeur van Boek.be, dat de belangen verdedigt van boekverkopers, uitgevers en boekenimporteurs, en dat onder meer de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen organiseert.
Discussie
26/12/09
0 reacties
“Met een flinke literaire bagage staan jongeren sterker in het leven, zowel economisch als psychologisch”, stelt Marita Mathijsen. Daarom hoort een stevige literatuurlijst thuis op elke middelbare school. Maar “leraren moeten hun leerlingen wel zo gek maken dat ze voor hun plezier zelf verder op zoek gaan naar het moois dat de Nederlandse literatuur te bieden heeft.” Hoe denkt u hierover?