media

Reportage
19/03/13
2 reacties
“Telkens je komt, sta je verstomd.” “Humo lezen kan ernstige gevolgen hebben.” “Er is geen betere” … Wanneer werkt de taal van de reclame wel en wanneer niet? En kun je voorspellen welke slogan lang mee zal gaan? Het geheim van reclametaal ontrafeld.
Reportage
04/01/13
3 reacties
Wat onthoudt u van het televisiejournaal? En hoe begrijpelijk maken de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) het nieuws? Jip-en-janneketaal hoeft niet, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, maar kijkers hebben wel geheugensteuntjes nodig.
Reportage
05/11/12
2 reacties
Sinds 2008 moeten de openbare omroepen meer investeren in Nederlandstalig drama. Op de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) mogen kinderen enkel de standaardtaal horen. Doen de Nederlandse en Vlaamse overheden stiekem aan taalopvoeding via de televisie?
Reportage
12/04/12
5 reacties
De laatste jaren gebruiken Nederlandse en Vlaamse scholen steeds meer nieuwsteksten om kinderen te leren lezen.  En begrijpend lezen is plots meer dan vraagjes beantwoorden over een tekst uit een boek. Gaan we straks beter lezen dankzij het nieuws?
Wedstrijd
20/03/13
3 reacties
Sommige reclameslogans zijn zo goed getroffen, zo komisch, zo onzinnig dat ze ons jarenlang bijblijven. Maar weten we behalve de slogan ook nog om welk merk het gaat? Toets uw reclamegeheugen aan tien Vlaamse en tien Nederlandse klassiekers.
Column
06/02/13
7 reacties
Zeggen we vanaf morgen Gezichtboek en hekje-etiket? Of houden we het bij Facebook en hashtag? De Fransen willen hashtag alvast verfransen. Pure onzin, vindt Frank Van Pamelen. De digitale wereld moet volgens hem geen taalgrenzen. En wat vindt u?
Reportage
05/02/13
19 reacties
Hoe spreek je een groet als dzień dobry uit? Wat is een visotoliet? Kun je Scrabble spelen in het Portugees? Taalschrift worstelde zich door honderden taalapps. Het resultaat is een eigenzinnige top tien van taalapps voor uw iPad of smartphone.
Column
29/11/12
9 reacties
“Een Woord van het Jaar is als poedersoep: een instant opkikkertje voor eenmalig gebruik”, zegt tv-criticus Jean-Pierre Geelen. Vluchtig dus, gauw vergeten. Dan maar liever een Ergerniswoord van het Jaar? Wat verkiest u?
Reportage
11/10/12
0 reacties
Al 25 jaar voorspelt Frank Deboosere het weer op de VRT. Zijn liefde voor weerspreuken en feedback via twitter houden zijn weerpraatje jong en fris. “Ik kijk en luister naar wat bij de mensen leeft, maar met sommige woordspelingen schaats ik wel eens uit de bocht, ja.”
Reportage
11/10/12
0 reacties
Al elf jaar schrijft Jean Pierre Geelen (48) voor de Volkskrant. Eerst als mediaredacteur, sinds 2009 als tv-recensent. Dagelijks kijkt hij met de typische ironie van zijn krant naar wat er op de buis verschijnt. En sinds een jaar focust hij als columnist ook op taal. “Focust?” knipoogt hij met enige dramadrang, “Dat woord is nou net een van mijn grote ergernissen.”
Reportage
04/10/12
0 reacties
Erika Van Tielen (29) studeerde communicatiewetenschappen en beweegt zich al tien jaar in het Vlaamse medialandschap. Haar looks en tussendoorwerk als model leidden tot pogingen om haar als mediababe te lanceren. Dat counterde ze met een geslaagd optreden in het quiz-programma De slimste mens. “Maar toen zeiden ze: een babe met brains. Komaan, zeg! Ik ben wel meer dan dat.” Een taalkameleon bijvoorbeeld.
Column
24/09/12
7 reacties
De Vlaamse kwaliteitskrant De Morgen beslist het woord ‘allochtoon’ niet langer te gebruiken. Tot ergernis van columnist Vitalski pakt de krant daar zelf paginagroot mee uit. “Tegelijk publiceert de redactie een foto van een moordenaar alsof het om een superster gaat.” Mogen commerciële media wel publiek het morele voortouw nemen? Tekst: Vitalski
Column
28/06/12
1 reacties
"Als Usain Bolt de honderd meter loopt in 9.59 seconden, dan schrijft de sportpers: ‘Sneller dan het licht!’ Wat gaan ze verzinnen als iemand anders dat record breekt?", vraagt Wim De Jonge zich af. “Sportjournalisten pompen hun taal zo op dat er een Big Bang van moet komen.” Weg met die hypertaal?
Column
18/05/12
13 reacties
“Waar ik vroeger met een rode pen spelfouten corrigeerde, zie ik de urgentie ervan steeds minder in”, zegt Hans Van Driel. Onze schriftcultuur met van bovenaf opgelegde afspraken heeft plaatsgemaakt voor een netwerkcultuur .” Moeten we anno 2012 de klassieke normen toch maar loslaten?
Column
23/03/12
10 reacties
“Het Nederlands op de omroep hoeft niet allemaal accentloos Nieuwsnederlands te zijn, zolang het maar voor het hele publiek verstaanbaar is.” Gaan de deuren straks wijd open voor Tussentaals op tv? VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx zegt van niet. En u?