taalgebruik

Reportage
04/01/13
3 reacties
Wat onthoudt u van het televisiejournaal? En hoe begrijpelijk maken de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) het nieuws? Jip-en-janneketaal hoeft niet, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, maar kijkers hebben wel geheugensteuntjes nodig.
Reportage
21/09/12
9 reacties
Moet het Algemeen Beschaafd Nederlands de norm blijven op school? In Vlaanderen laaide de discussie onlangs op tot een steekvlam. Maar wat vinden jongeren zelf van het Standaardnederlands en hun eigen taalgebruik? De Taalunie sprak met honderd 15- tot 24-jarigen uit het Nederlandse taalgebied.
Reportage
06/08/12
6 reacties
Een Nederlander of Vlaming die vloeiend Duits spreekt, is misschien vrij zeldzaam, maar een die Duits verstaat niet. Je leert namelijk sneller een taal ‘luisteren’ dan spreken. Dat verschijnsel heeft nu pas een naam gekregen: luistertaal.
Reportage
28/06/12
9 reacties
Honderd jaar geleden kon je het verschil tussen een Nederlander en een Vlaming nauwelijks horen. Nu wel. Wat is er in die tijd gebeurd? Om welke uitspraakverschillen gaat het en hoe evolueren ze? Taalschrift vraagt het aan twee taalkundigen: een uit elk taalgebied.
Reportage
23/03/12
12 reacties
Van Dale blijft er voorlopig immuun voor, maar gametaal rukt wel op. Op sociale netwerksites en in gesprekken zijn de LOL’s, epic’s en WTF’s niet van de lucht. Slaat de gamification straks ook toe  in ons dagelijks taalgebruik? Taalschrift speelt mee.
Reportage
22/11/11
7 reacties
Wat gebeurt er met je moedertaal als je naar een land met een andere taal emigreert? Welke sporen van het Nederlands vind je terug als je pakweg 2500 kilometer rondrijdt in een land zo groot als Canada? Taalschrift vloog naar Ontario en ging op zoek.
Reportage
10/10/11
18 reacties
“De mails die ik ontvang, staan vol dt-fouten. En hoofdletters, punten of komma’s kennen ze helemaal niet meer!” Hoe vaak hoor of lees je niet dat jonge mensen niet meer kunnen spellen? Maar klopt dat wel? En is dat het enige probleem? In haar gloednieuw rapport ‘Ze kunnen niet meer spellen’ geeft de Nederlandse Taalunie antwoord.
Reportage
09/05/11
22 reacties
Laat leerlingen veel minder Engelse of Franse woorden leren dan nu, maar dan wel grondig. Dat stelt taalpsycholoog Marc Brysbaert (UGent). Hij  onderzoekt hoe we taal maken en begrijpen. Hoeveel woorden hebben we daar écht voor nodig?    
Reportage
23/12/10
34 reacties
Precies tien jaar geleden bewezen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen voor het eerst dat ons eigen geheugen ons ongewild dt-fouten doet schrijven. Met haar masterscriptie gaat Lien Van Abbenyen nog verder: datzelfde geheugen zorgt er ook voor dat we dt-fouten bij het nalezen laten staan. Kunnen we deze duivelse val dan niet vermijden? De regels voor d en dt zijn heel eenvoudig, maar toch zondigt iedereen ertegen: van schoolkind tot student, van journalist tot professor. Hoe komt dat?
Reportage
05/11/10
14 reacties
Zijn Suske en Wiske Vlamingen? ‘Natuurlijk!’ zeggen de Vlamingen fier. Maar vraag boven de Moerdijk of Suske en Wiske misschien Nederlanders zijn en ze antwoorden daar even trots ‘ja’. Weet de huidige Suske en Wiske-scenarist Peter Van Gucht waarom zowel Vlamingen als Nederlanders de striphelden als hun kinderen beschouwen?
Reportage
25/02/10
0 reacties
Boekhouders, informatici en arbeiders mogen best een dagje hees zijn. Ze kunnen blijven werken. Maar voor één op de drie banen moet je stem voortdurend in topvorm zijn. Vraag dat maar aan zangers, telefonisten en sportcommentatoren. Hoe weet u of uw stem bij uw beroep past? En weet u welke kleur ze heeft? Taalschrift praat met onderzoekers en stemdeskundigen.  
Column
12/12/13
15 reacties
“Wie ooit serieus iets aan iemand heeft uitgelegd, weet dat je daar maar beter je tijd voor neemt”, zegt Peter-Arno Coppen. Hij gaat daarmee in tegen het mantra ‘schrijven is schrappen’ en de hype dat we liever korte teksten zouden lezen dan lange. Bent u het met hem eens?
Column
01/11/13
16 reacties
“Niet een taaladviseur, niet een woordenboek bepaalt wat goed Nederlands is. Dat doen alle taalgebruikers samen”, zegt taaladviseur Ruud Hendrickx. Hij reageert daarmee tegen starre taaloordelen als ‘té Belgisch’ of ‘te Nederlands’. Bent u het met hem eens?
Column
28/08/13
5 reacties
“Het Nederlands is uit elkaar gevallen (of: geëvolueerd) in vele Nederlandsen, gesproken door mensen van verschillende pluimage”, stelt Steven Ceuppens vast. Nu grenzen geen mensen meer tegenhouden, moeten ook de taalgrenzen maar eens op een kier. En hoe vreemd kan een woord vandaag de dag nog zijn …?
Reportage
28/08/13
1 reacties
Hoe ontmasker je in tien seconden een jonge vrouw, een beginnend Alzheimerpatiënt, een introverte zestienjarige en een pedofiel? Antwoord: door met het juiste computerprogramma te analyseren wat deze mensen schrijven. Onzin, zegt u? Nee dus.