archief


Edities van Taalschrift van voor 2010

Reportages

 

  • “Als we Algemeen Nederlands praten, lijken we niet echt”

    11/11/09 | Tekst: Jan T’Sas

    0911-homepage-120x120.bmpMartine Tanghe en Philip Freriks spreken het mooiste Nederlands, lelijk Nederlands hoor je in de stad Antwerpen en in Amsterdam. Straks spreken we misschien allemaal dezelfde omgangstaal, want dialect en Algemeen Nederlands verwateren. Of dat door sms- en chattaal komt? Taalschrift filtert de vijf voornaamste conclusies uit Taalpeil 2009, een publieksonderzoek van de Nederlandse Taalunie naar taalvariatie, en praat erover met toevallige voorbijgangers en deskundigen. ... meer »

  • “Je kunt niet correct spellen als je twaalf bent”

    15/10/09 | Tekst en foto’s: Mieke Zijlmans

    0910-schrijf-120x120.jpg“De jeugd van vandaag kan slechter spellen dan vorige generaties”. Je hoort en leest het overal. Maar is dat ook zo? Spellen de kinderen vandaag de dag slechter dan vroeger? En zo ja: hoe komt dat dan en wat kunnen we er aan doen? Taalschrift vraagt het aan Vlaamse en Nederlandse deskundigen. ... meer »

  • Waarom een yankee (g)een Nederlander is...

    1/09/09 | Tekst en foto’s: Ben Salemans

    0909-home-120x120.bmpDit jaar is het precies vierhonderd jaar geleden dat Nederlanders voet aan wal zetten op het eiland Manhattan, waar zij het latere New York stichtten. Het Nederlands werd een invloedrijke taal in de VS. Zelfs indianen namen Nederlandse woorden over. Wist u dat tegenwoordig niet minder dan 130.000 Amerikanen nog onze taal spreken? In haar boek ‘Yankees, Cookies en Dollars’ gaat woorddeskundige Nicoline van der Sijs op zoek naar de Nederlandse roots van woorden in de VS: van ‘bed-pan’ en ‘dope’ tot ‘yankee’ en ‘sea bass’. Herkent u ze? ... meer »

  • Babyboeken geven kinderen voorsprong op school

    26/06/09 | Tekst: Alexandra De Laet; foto’s: Gert Swinnen

    0906-homepage-120x120.bmpBaby’s kunnen misschien nog niet lezen, maar hoe vroeger ze kennismaken met boeken, hoe beter dat is voor hun woordenschat, hoe sterker ze zich kunnen concentreren en hoe liever ze later lezen. Daarop spelen projecten als Boekbaby’s in Vlaanderen en Boekstart in Nederland in. In Vlaanderen alleen al kregen al 1.500 baby’s sinds 2006 hun eigen boekenpakket. En in Nederland vinden ook ouders nu veel sneller de weg naar de bibliotheek. ... meer »

  • “Correct Nederlands? Alleen als het moet!”

    15/05/09 | Tekst: Jan T’Sas; foto’s: flickr.com

    0905-archief-120x120.gifVlaamse en Nederlandse jongeren weten wat correct Nederlands is en ze vinden het ook belangrijk, maar ze gebruiken het alleen als ze het nodig vinden. Dat is de voornaamste conclusie van een taalonderzoek waaraan meer dan 1700 veertien- tot achttienjarigen deelnamen. Zijn jongeren er de oorzaak van dat het woord ‘taalverloedering’ vier keer zo vaak in Google opduikt als het woord ‘taalzorg’, of bewijzen zij gewoon dat onze taal leeft en verandert? Taalschrift neemt het onderzoek door en praat met deskundigen. ... meer »

  • “Als stadsdichter moet je onder de mensen zijn”

    3/04/09 | Tekst en foto’s: Mieke Zijlmans

    0904-archief-120x120.gifEen gedicht dat op beide zijden van een 570 meter lange voetgangerstunnel staat? Een tekst in losse repen op een lichtkoepel geplakt? Hier moet Antwerps stadsdichter Joke van Leeuwen aan het werk zijn geweest. Twee jaar lang is de Metropool, zoals de stad vaak wordt genoemd, haar speeltuin. “Van mij hoeft niet alles wat ik opschrijf op papier te staan. De stad gebruiken als drager, op een originele manier, vind ik veel inspirerender dan mijn gedichten alleen te laten afdrukken.” Wat maakt de stad van een dichter? ... meer »

  • Televisie bevordert taalontwikkeling van kinderen

    8/03/09 | Tekst: Alexandra De Laet; foto’s: Gert Swinnen

    0903-archief-plop-120x120.jpg“Van een uurtje tv-kijken wordt een kind heus niet dommer”, zegt de Belgische psycholinguïst Wouter Duyck. “Sterker nog: televisie heeft een positief effect op de taalontwikkeling van kinderen. Ze krijgen er bijvoorbeeld een grotere woordenschat door. Gooi als ouder de televisie dus niet uit het raam. Kies voor tv-programma’s die kinderen aanmoedigen om mee te denken en te antwoorden. Dora of Samson bijvoorbeeld.” Hoezo? Televisiekijken was toch slecht voor kinderen? ... meer »

  • Lambik en Oranje zijn oude Arabieren

    1/02/09 | Tekst en foto’s: Ben Salemans en Milou Salemans

    0902-flickr-abrikoos-120x120.jpgWaarom heet Lambik Lambik en hoe komt het dat een abrikoos soms een pruim is? In haar boek ‘Koffie, kaffer en katoen’ beschrijft de Amsterdamse taalkundige Marlies Philippa de lange en ingewikkelde reizen van zo'n driehonderdvijftig Arabische woorden naar het Nederlands. Zeven woorden maakten een wel heel merkwaardige reis. Taalschrift piekert mee bij een bord oranje couscous en een glas geuzelambiek. ... meer »

  • Spreken we door YouTube straks allemaal Cités?

    11/01/09 | Tekst en foto’s: Wim De Jonge

    0901-stefania-marzo-120x120.jpgZeggen we straks allemaal ‘Jo, wa maken?’ in plaats van ‘Hallo, hoe gaat het?’ en ‘een bom van een auto’ in plaats van ‘een fantastische auto’? “Nieuwe media zoals YouTube zorgen ervoor dat de Citétaal uit de muren van de traditionele steenkoolcités breekt”, zegt onderzoeker Stefania Marzo. Groeit de mijntaal uit het Belgisch-Limburgse Genk uit tot een meer algemene jongerentaal in Vlaanderen? ... meer »

  • Ambtenarentaal zoekt plakfactor

    6/12/08 | Tekst: Jan T’Sas; cartoons: Camp; foto’s: Taalpeilkrant 2008

    0812-archief-120x120.gifMoet u uw belastingbrief ook drie keer lezen voor u begrijpt wat er staat? Waarom vult één op de drie Nederlanders een officieel formulier niet zelf in? En is het toeval dat de website voor eenvoudiger administratie in Vlaanderen Kafka heet? Onderzoekers van de Taalunie vroegen aan Vlamingen, Nederlanders en Surinamers wat ze vinden van de taal van de overheid. Het antwoord staat in het nieuwe Taalpeilonderzoek. Maar nu al dringend gezocht: ‘ambtenarees’ met een plakfactor. ... meer »

  • Slechte uitspraak? Ga toch maar niet braken...

    8/11/08 | Tekst & foto’s: Gaby De Moor

    080400-archief-120x120.gifTweeduizend jaar geleden moest je braken en een laxeermiddel nemen, voor je een presentatie gaf. Dat was zogezegd heel goed voor je stem. Vandaag weten stemdeskundigen wel beter, al blijft het opletten wat je eet voor je spreekt. Maar hoe belangrijk is het nog om woorden correct uit te spreken? Wat is dat, correct spreken? En is er nog iemand die over de uitspraak van het Nederlands waakt? ... meer »

  • Kinder- en jeugdboeken: meer dan ooit, beter dan ooit

    7/10/08 | Tekst: Mieke Zijlmans; foto’s: Mieke Zijlmans en Ben Salemans

    0810-archief-120x120.jpgJaarlijks lenen Nederlandse kinderen en jongeren bij bibliotheken meer dan 55 miljoen boeken. Dat aantal neemt de laatste jaren almaar toe. Ook het aanbod van kinder- en jeugdboeken is nog nooit zo groot geweest als nu. De winkels liggen er vol van. “Kinderen zijn nochtans geen gemakkelijke doelgroep”, weet de Vlaamse schrijfster Marita de Sterck. Waarom zit het jeugdboek zo in de lift? En hoe goed zijn die boeken eigenlijk? ... meer »

  • Hoe leren we allemaal lezen?

    10/09/08 | Tekst: Alexandra De Laet; foto’s: Gert Swinnen

    0908-home-120x120.gifLezen: wie het onder de knie heeft, is nagenoeg vergeten dat hij het ooit heeft moeten leren. Er is nochtans heel wat tijd voor nodig, en intensieve begeleiding op school. Hoe een school dat aanpakt, wordt grotendeels bepaald door de leesmethode die ze hanteert. Maar waarop baseert de school haar oordeel om zo’n methode aan te schaffen? Welke methodes zijn er zoal? En zijn ze allemaal even goed? ... meer »

  • We vloeken anders dan vroeger

    1/06/08 | Tekst & foto’s: Gaby De Moor

    0806-archief-verkeersbord-120x120.gifWelke vloek roept u uit als u het vlees op de barbecue tot as hebt laten verpieteren? Is het iets met God, met schijt of met kanker? “Tegenwoordig vloeken mensen vooral om hevige emoties uit te drukken”, stelt prof. Piet van Sterkenburg vast. “Daarbij maakt God steeds meer plaats voor ziektes en Engelse fucks.” Vloeken Vlamingen anders dan Nederlanders? Vloeken vrouwen minder dan mannen? En hoe lang doen we dat eigenlijk al? Taalschrift luistert met rode oortjes. ... meer »

  • Nederlands steeds meer trendy in Jakarta

    11/05/08 | Tekst: Hilde Janssen; foto’s: Kees Groeneboer

    0805i-01b-archief-indonesisch-meisje1-gespiegeld-120x120.gifNederlands leren in Indonesië? Waarom niet?! De Nederlandse Taalunie heeft er zelfs een eigen taalinstituut: het Erasmus Taalcentrum in Jakarta (ETC). Het centrum lokt elk jaar weer 1500 cursisten. Nederlands is trendy, staat goed op je cv en is handig als je familie in Nederland hebt of er wilt gaan studeren. Indonesische docenten Nederlands kunnen op het ETC terecht voor bijscholing, lesmateriaal en deskundig advies. “In het begin zijn ze verlegen, maar straks praten ze honderduit.” ... meer »

  • “Met taal zetten ze de klas op stelten”

    13/04/08 | Tekst: Alexandra De Laet; foto’s: Gert Swinnen

    080400-archief-120x120.gifMarokkaanse jongens beheersen het Nederlands misschien wel beter dan heel wat Vlamingen verwachten. Sociolinguïst Jürgen Jaspers stelde in Antwerpen vast dat zij met taalvariëteiten als bouwstenen de boel speels op stelten zetten in de klas of in hun omgeving. “Ze zijn erg grappig, en dat is onmogelijk als je de Nederlandse taal niet goed beheerst.”... meer »

  • De nieuwe journalist maakt strips

    7/03/08 | Tekst: Gerrit Janssens

    080300-archief-120x120.gifWat krijg je als een stripartiest naar een conflictgebied trekt en zijn ervaringen in een strip giet? Uitstekend didactisch materiaal. En non-fictie in tekeningen over oorlogsgebieden met een duizelingwekkende diepgang en verpletterende emotionele impact. Comic journalism heet het genre en het slaat aan bij jong en oud. Hoe dat komt? ... meer »

  • Jongens- of meisjestaal bestaat niet

    11/02/08 | Tekst en foto's: Ben Salemans

    0802archief-120x120.gif Jongens gebruiken taal anders dan meisjes, denken we graag. Meisjes gebruiken bijvoorbeeld meer lieve en zachte woorden om conflicten te vermijden. "Onzin. Vaak beoordelen meisjes elkaar in hun taalgebruik juist keihard, veel harder en directer dan jongens", reageert Ingrid van Alphen van de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzocht het taalgebruik van 96 jongens en meisjes, en veegt nu misverstanden over meisjes- en jongenstaal van tafel. ... meer »

  • Wat zien we toch in spelling?

    10/01/08 | Tekst: Jan T'Sas

    0801-foto-voor-archief-reportage-120x120Nederlands is een leuk en nuttig vak. Daar is ongeveer iedereen in Vlaanderen, Nederland en Suriname het over eens. Merkwaardig genoeg scoren spelling, grammatica en zinsontleding erg hoog als 'belangrijke onderdelen'van het vak. Er zou ook meer aandacht naartoe mogen gaan. Zijn lezen en communiceren dan bijzaak geworden? De resultaten van Taalpeil 2007 - over het onderwijsvak Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname - in twaalf vragen die uitnodigen tot discussie. ... meer »

  • Drukt het Engels het Nederlands weg?

    1/12/07 | Tekst en foto's: Gaby De Moor

    0712-pic01a-120x120.gif Waarom zouden we nog moeite doen om correct Nederlands te gebruiken? Het Engels rukt op en eist overal zijn plaats op. Tickets zijn in presale, pc-games zijn cool en spammen is not done. Bovendien kan je, door Engels te spreken, vaak beter bijblijven in je vakgebied. Spreken we straks nog alleen nog Nederlands in de kroeg? Taalschrift legt deskundigen acht withete stellingen voor. ... meer »

  • Elke dag in het (taal)bad

    6/11/07 | Tekst: Alexandra De Laet; foto's: Gert Swinnen

    home0711.gif“Welkom in de Bib / Bienvenue a la Bib”. De kleurrijke affiche hangt niet aan een officieel bibliotheekgebouw maar in een schoolgebouw in het hartje van Luik, in Franstalig België. Hier spreken de leerlingen Frans, maar ze krijgen hoofdzakelijk les in het Nederlands. De trend is spectaculair: 132 basisscholen en meer dan 50 secundaire scholen in Franstalig België organiseren al onderwijs in het Nederlands, Engels of Duits. “Een kind stelt zich in het begin niet de vraag waarom het geen les krijgt in zijn moedertaal.” ... meer »

  • Bedrijf zoekt foutloze sollicitatiebrief m/v

    18/10/07 | Tekst: Jenoff Van Hulle

    pic00-homepage.gif “Door mijn passie voor communicatie en nieuwe media sprak deze jobomschrijving sprak mij onmiddellijk aan”, schrijft een sollicitante in de aanhef van haar motivatiebrief voor een functie als Manager e-communication. Taalfouten komen steeds vaker voor in sollicitatiebrieven. En vaak leiden die fouten ertoe dat de tweede fase in de sollicitatie, de uitnodiging voor een gesprek, uitblijft. Een probleem?   ... meer »

  • Platte taal is meer dan pikken en kutten

    21/09/07 | Tekst: Ben Salemans

    f00-titelpagina-120x120.gif Enkele maanden geleden verscheen het ‘Woordenboek van platte taal’. Het beschrijft zo’n 5 200 schunnige Nederlandse woorden en verklaart waar ze vandaan komen. Welkom in de wereld van ‘aarsjodelen’, ‘puddingbuks’ en ‘breezersletten’. “Nee, we zijn geen viespeuken”, zeggen de auteurs Heidi Aalbrecht en Pyter Wagenaar. “Ons woordenboek is een bloedernstige zaak.” Een beschaafd gesprek vol schuttingtaal.   ... meer »

  • Vrouwen doen Surinamers lezen

    21/06/07 | Tekst en foto’s: prof. dr. Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar West-Indische letteren, Universiteit van Amsterdam.

    0706-foto00-homepage.jpg De gemiddelde Surinamer leest acht boeken per jaar. Dat is minder dan de doorsnee Nederlander en ongeveer even veel als de Vlamingen. Maar boeken zijn duur in Suriname en de boekenlijsten op school verouderd en weinig stimulerend. ‘Toch verandert er wat’, zegt kenner Michiel van Kempen. ‘Er komen nieuwe auteurs waarmee de Surinaamse lezer zich wil identificeren.’ Opvallend: 95 procent van de schrijvers zijn vrouwen. Een speurtocht in de boekhandels van Paramaribo. ... meer »

  • Onze waakhond heet Blog

    2/05/07 | Tekst: Gerrit Janssens

    foto00.gif Wereldwijd zetten al meer dan 70 miljoen mensen hun persoonlijk verhaal op het web. Ze bloggen, dat wil zeggen: met tekst en beeld vertellen ze hun verhaal, ze lanceren polemieken, debatteren en bewaken wereldwijd de democratie. Dagelijks komen er naar schatting 175 000 nieuwe bloggers bij. Wat is dat voor een fenomeen, dat sinds 9/11 zo'n een boost kent, en welke impact heeft het op de samenleving? Taalschrift blogt het voor u uit.   ... meer »

  • Luisterboek verovert de boekenplank

    4/04/07 | Tekst en foto's: Mieke Zijlmans

    0704-00-fotohome.gif Het luisterboek is in opkomst. In de Verenigde Staten en Duitsland zijn voorgelezen boeken op band en cd al lange tijd volstrekt normaal. Bij ons was het grote succes van de gesproken ‘Harry Potter’ zes jaar geleden nog een echte verrassing, maar tegenwoordig publiceren steeds meer uitgevers Nederlandstalige teksten op cd. Hoe groot is het aandeel van het luisterboek, en is het een serieuze concurrent voor de papieren roman? Taalschrift zoekt het antwoord bij de bron. ... meer »

  • Meer dan twintig talen in één land

    5/03/07 | Tekst: Gaby De Moor

    Bijna iedereen van de 435 000 inwoners van Suriname spreekt meer dan één taal. Samen hebben ze meer dan twintig verschillende talen met een eigen woordenschat en grammatica. In Suriname is het Sranan de algemene omgangstaal, terwijl het Nederlands er de officiële taal is. Voor haar afstudeerscriptie peilde Laura Fierens de houding van Surinaamse jongeren tegenover het Nederlands. Die blijkt heel positief. De meesten zijn het bijvoorbeeld eens met de stelling dat het Nederlands de belangrijkste taal van Suriname is. ... meer »

  • “Zin in ’n sjmerrie?” - Bargoense geheimtaal in Nederland en Vlaanderen

    29/01/07 | Interviews en foto’s: Ben Salemans

    Bargoens, was dat niet een soort dieventaal? Bestaat die taal nog in Nederland en Vlaanderen? En zo ja, wie spreekt dan dat Bargoens? Taalschrift volgt twee speurders uit Vlaanderen en Nederland op hun zoektocht naar het geheime woordenboek van kramers, leurders, venters en dieven. “Vooral in de negentiende eeuw groeide de woordenschat van het Bargoens enorm”, stelt Paul Van Hauwermeiren vast. En Pierre Bakkes ontdekt zelfs Bargoens in Roermondse jongerentaal. En dat is niet iets om over te ‘miechele’… ... meer »

  • “Vengeance is mine”, riep Barbie plots

    20/12/06 | Tekst: Alexandra De Laet; foto’s: Gert Swinnen

    Wie een speelgoedwinkel binnenloopt, merkt het meteen: steeds meer speelgoed 'spreekt' of beweert interactief te zijn. Kinderen vinden dat praatspeelgoed vaak fantastisch en (groot)ouders laten zich gemakkelijk verleiden het te kopen. Maar is al dat speelgoed wel zo educatief? Stimuleert het daadwerkelijk de taalontwikkeling van een kind of zijn dat vooral verkooppraatjes? En wat kramen poppen soms uit? Alexandra De Laet ging voor Taalschrift op onderzoek uit. ... meer »

  • Waarom heten zoveel poezen Minoes?

    14/11/06 | Tekst: Jan T’Sas

    Zes op de tien Vlamingen, Nederlanders en Surinamers zouden wel hun computer kunnen missen, maar niet hun boeken. Dat blijkt uit Taalpeil 2006, een groot leesonderzoek van de Nederlandse Taalunie. De computer doet ons misschien anders lezen dan vroeger, maar boeken willen we daarom nog niet kwijt. Onze kinderen noemen we Ayla en Frodo en onze kat Minoes. Exclusief in deze editie van Taalschrift: de belangrijkste conclusies uit Taalpeil.... meer »

  • De computer begint steeds meer mee te praten

    20/10/06 | Tekst: dr. Peter-Arno Coppen, docent masteropleiding Taal- en Spraaktechnologie, RU Nijmegen

    Amper twintig jaar geleden huisde taal- en spraaktechnologie enkel in wetenschappelijke laboratoria. Alleen daar stonden destijds de krachtige en peperdure computers die de ingewikkelde berekeningen konden uitvoeren om taal en spraak te analyseren en produceren. Vandaag zit diezelfde technologie in kinderspelletjes, mobiele telefoons en populaire zoekmachines. Waarom is dit nooit voorpaginanieuws geweest? Hebben we iets gemist? Taalschrift zoekt de belangrijkste trends in de taal- en spraaktechnologie in Nederland en Vlaanderen. ... meer »

  • Taal moet voor alle leerlingen even moeilijk zijn

    22/09/06 | Tekst: Gaby De Moor; foto’s door o.a. Gaby De Moor

    Welke kinderen lopen het meeste risico op taalachterstand op school? Waarom is de schooltaal zo anders dan de taal die ze thuis spreken? Moeten we niet-Nederlandstalige ouders verplichten Nederlands te leren? Vooral leerkrachten zoeken het antwoord op deze vragen. En die krijgen ze. De nieuwe website Taalforum beantwoordt momenteel bijna tachtig vragen over taalachterstand en wordt voortdurend uitgebreid. Taalschrift legde enkele vragen over taalachterstand voor aan deskundigen. ... meer »

  • Sms: aanslag op het Nederlands?

    29/06/06 | Tekst: Alexandra De Laet; foto’s: Gert Swinnen

    Meer dan driekwart van de Vlaamse en Nederlandse jeugd communiceert vandaag de dag via short message service, kortweg sms. Tegen soms waanzinnige snelheid tikken ze berichtjes in op hun mobiele telefoon. Wat doet die nieuwe ‘geschreven gesproken taal’ met het Nederlands? Maakt ze onze taal langzaam kapot of geeft ze die nu net nieuwe impulsen? Taalschrift zoekt het pro en contra van sms-taal. Speciaal 4U.... meer »

  • Vlaamse en Nederlandse school winnen Taalunie Onderwijsprijs 2006

    24/05/06 | Tekst: Jan T’Sas; foto’s: Gert Swinnen en Maarten van der Burg

    Ze hebben de prijzen netjes gedeeld. ‘Een stap in het onbekende’ en ‘Veroordeeld tot gedichten’ van het Provinciaal Technisch Instituut uit het Vlaamse Eeklo en ‘De verteltas’ van Montessorischool de Regenboog uit Amsterdam zijn de winnaars van de Taalunie Onderwijsprijs 2006. Elke school neemt 8 000 euro mee naar huis. Opvallend: de hoge dosis poëzie onder de genomineerden. Taalschrift verkent vijf verrassende projecten.... meer »

  • Nieuwe SNEL-test ontdekt taalstoornissen in drie minuten

    28/04/06 | Tekst en foto’s: Mieke Zijlmans

    Van de tien kinderen worden er vier naar de logopedist doorverwezen omdat ze een of andere stoornis zouden vertonen in hun taalontwikkeling. Maar er zijn zoveel verschillende tests op de markt om taalstoornissen te meten dat niemand weet hoeveel kinderen daadwerkelijk een stoornis hebben. Aan die verwarring komt nu een einde. Met SNEL ontwikkelde dr. Margreet Luinge een revolutionaire nieuwe test, die bovendien zo eenvoudig is dat elke ouder hem in drie minuten kan uitvoeren. Proberen?... meer »

  • Jongeren koesteren hun inktaap

    15/03/06 | Tekst: Alexandra De Laet / foto’s: Gert Swinnen

    De afgelopen maanden namen leerlingen van 125 Vlaamse en Nederlandse scholen deel aan ‘de Inktaap’, een project dat lezen wil bevorderen. Ze beoordeelden werk van drie recente Nederlandstalige literaire prijswinnaars: Arnon Grunberg (AKO Literatuurprijs), Willem Jan Otten (Libris Literatuurprijs) en Frank Westerman (Gouden Uil). Wie vinden de leerlingen het beste? Op 17 maart, dag van de eindjurering in deSingel in Antwerpen, kenden zij ‘de Inktaap’ toe aan Specht en Zoon van Willem Jan Otten. “Het is leuk dat jongeren hun mening kunnen geven over boeken voor volwassenen.”... meer »

  • “Met moeilijke woorden discrimineer je mensen!”

    20/02/06 | Tekst en foto’s: Gaby De Moor

    800.000 Vlamingen en 1,6 miljoen Nederlanders struikelen over hun belastingaangifte en officiële documenten, maar vaak is ook de krant te moeilijk voor ze. “De media moeten een taal gebruiken die de mensen begrijpen”, pleit Karine Nicolay van Wablieft. De ‘duidelijkste krant van Vlaanderen’ reikt sinds 1997 een prestigieuze prijs uit voor helder taalgebruik. Taalschrift zoekt het geheim daarvan bij de jongste winnaar van de prijs. En hoe eenvoudig communiceert Nederland?... meer »

  • De domme dief met een appel in zijn bakkes is 4000 jaar oud

    26/01/06 | Interview en foto’s: Ben Salemans

    Hoe oud is ons Nederlands eigenlijk? Waar komt onze taal vandaan? Waarom heet een hangmat ‘hangmat’ en niet anders? De antwoorden op deze vragen zijn sinds kort te vinden in ‘De Grote Philippa’, het nieuwe Etymologisch Woordenboek van het Nederlands waarvan onlangs de eerste twee delen verschenen. Taalschrift sprak met dr. Marlies Philippa, hoofdredacteur van het Woordenboek. Prompt doet ze een verhaal over minstens vierduizend jaar oude woorden als ‘dom’, ‘dief’, ‘appel’ en ‘bakkes’. En heeft ze het over ‘jojo’s’ en ‘dildo’s’. U zei?... meer »

  • “Lezen is elitair en daarom voor iedereen”

    20/12/05 | Interview: Alexandra De Laet, foto’s: Gert Swinnen

    In 1975 las bijna de helft van de Nederlanders geregeld een boek. 25 jaar later is dat minder dan eenderde. Van alle Vlamingen leest anno 2005 slechts tweederde een boek. Bovendien loopt zowel boven als onder grens het bibliotheekbezoek terug. “Toch is het boek een heel sterk product”, zeggen Aad Meinderts, directeur de Stichting Lezen in Nederland, en Majo de Saedeleer, die de Vlaamse Stichting Lezen leidt. Een dubbelgesprek.... meer »

  • Nederlands rukt op in... Frankrijk

    17/11/05 | Tekst en foto’s: Tom Daelemans

    Het Nederlands zit in de lift in Frankrijk. Op dit moment volgen 6800 leerlingen lessen Nederlands op school. Dat is ruim 25 procent meer dan vijf jaar geleden. In het secundair onderwijs is er zelfs bijna een verdubbeling. Vooral in de Noord-Franse regio tussen Duinkerken en Rijsel (Lille) – Nord Pas de Calais – wordt het Nederlands steeds populairder. Vanwaar die plotse interesse in onze moedertaal?... meer »

  • De cursus Nederlands die iedereen wil volgen

    21/10/05 | Reportage: Mieke Zijlmans; interviews: Ben Salemans; foto’s: Ben Salemans en Marcel Kwaijtaal

    Jaarlijks studeren meer dan tienduizend mensen uit 41 landen verspreid over de hele wereld Nederlands. Steeds meer buitenlandse universiteiten bieden een opleiding Nederlands aan. En elk jaar mogen zo'n driehonderd gelukkigen deelnemen aan de exclusieve Zomercursussen van de Taalunie in Zeist, Gent en Hasselt. De Zomercursus in Zeist viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum en die van Hasselt is aan zijn 35ste editie toe. Al jarenlang moet men kandidaten weigeren. Waarin schuilt het succes van een cursus Nederlands?... meer »

  • Wie is trots op het Nederlands?

    7/09/05 | Tekst: Ewoud Sanders, taalhistoricus en columnist; cartoons: Dirk Vercampt

    Negen van de tien Vlamingen en Nederlanders zijn trots op hun taal. Van de Surinamers is dat 85 procent. De drie taalgroepen vinden Nederlands een mooie taal. Bovendien vindt een meerderheid de dialecten heel belangrijk. En zowel Nederlanders, Vlamingen als Surinamers geloven niet dat het Nederlands gauw plaats zal maken voor het Engels, tenzij misschien in grote bedrijven. Dit blijkt uit ‘Taalpeil’, een exclusief taalonderzoek van de Nederlandse Taalunie. De belangrijkste conclusies.... meer »

  • Herman Brusselmans - De openingszin

    15/08/05 | Herman Brusselmans

    Wilt u een nieuwe relatie met iemand aanknopen, maar weet u niet hoe u een gesprek met uw mogelijk toekomstige partner moet beginnen? Laat u dan adviseren door dé Vlaamse specialist bij uitstek op dit gebied: de geliefde schrijver, bekende vrouwenversierder en immer mooie jongen Herman Brusselmans. Hij schreef er voor Taalschrift een kort verhaal over: 'De openingszin'. ... meer »

  • Steeds minder mensen zeggen ‘u’

    15/07/05 | Tekst en foto’s: Ben Salemans; cartoon: Dirk Vercampt

    Leerlingen die hun leraren tutoyeren zijn onbeleefd, vindt premier Balkenende. “Met beleefdheid en vertrouwelijkheid hebben u en jij tegenwoordig steeds minder te maken”, reageert dr. Hanny Vermaas. In 2002 promoveerde ze op een onderzoek over Nederlandse aanspreekvormen. Klopt het dat u op het punt staat te verdwijnen? Een interview over u en jij.... meer »

  • Reynaert de vos in eentjes en nullen

    19/05/05 | Tekst en foto’s: Gaby De Moor

    Krijg je over pakweg tien jaar de hele Nederlandstalige literatuur digitaal op je computerscherm? Als het aan de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) zou liggen wel. Van Willem die Madocke maekte tot Willem Frederik Hermans en verder. Hoe ziet het monnikenwerk van de 21ste eeuw eruit? Taalschrift vraagt het aan projectleider Cees Klapwijk.... meer »

  • Bienvenidos a la “Huis van het Nederlands”!

    22/04/05 | Tekst: Alexandra De Laet; foto’s: Gert Swinnen

    “Nederlands leren? Wij helpen je op weg”, belooft de folder van het Gentse Huis van het Nederlands in tien talen. Het Huis wijst jaarlijks meer dan duizend anderstaligen de weg naar de cursus Nederlands als tweede taal die het best inspeelt op hun behoeften en voorkennis. Hetzelfde gebeurt in zeven andere Huizen, verspreid over heel Vlaanderen.... meer »

  • Nederlands in de vergaderzaal is een luxe

    21/03/05 | Tekst: Tom Daelemans

    “Eén Amerikaan in het gezelschap en niemand spreekt nog Nederlands”, zegt Marco Van Riel, woordvoerder van Opel Belgium. In de meeste Europese landen lijken de moedertalen zich redelijk goed te kunnen handhaven op het economische strijdperk. Enkel het Nederlands voelt de verschroeiende adem van het Engels in de nek. Zijn Nederlandstaligen dan té flexibel in de adoptie van vreemde talen? Of vormen Vlaanderen en Nederland de avant-garde van het Europese bedrijfsleven? Taalschrift nam poolshoogte bij enkele Nederlandse en Vlaamse bedrijven.... meer »

  • Suriname is geen koekoeksjong

    17/02/05 | Tekst: Marieke Visser / Swamp Fish Press; foto’s: Ranu Abhelakh en Marieke Visser

    Sinds december 2004 maakt ook Suriname officieel deel uit van de Nederlandse Taalunie. ‘Dat zijn drie vogels in één nest’, zei president Runaldo Ronald Venetiaan op het in januari j.l. gehouden Taaluniecongres in Paramaribo. Dit congres vormde de feestelijke bezegeling van de toetreding. ‘Ons’ Nederlands slaat vanaf nu op het gekwetter uit alle drie de bekjes: de Vlaamse gaai, de Hollandse lijster en de Surinaamse grietjebie. Maar volstaat die laatste vogel wel als symbool voor een bevolking die zoveel talen spreekt?... meer »

  • Vrouwen geven andere complimentjes dan mannen

    21/01/05 | Tekst: Mieke Zijlmans; foto’s: Ben Salemans

    Complimenten geven of krijgen is een delicate zaak. We moeten ons houden aan allerlei stilzwijgende afspraken: hoe maak je een compliment, hoe reageer je erop? Bovendien schalt de loftrompet anders voor vrouwen dan voor mannen. Communicatiedeskundige Agnes Verbiest schreef een boek over de goede zeden in complimentenland, maar vooral ook over de voetangels en klemmen waarmee het pad er is bezaaid. U bent gewaarschuwd.... meer »

  • Linde van den Bosch nieuwe baas Taalunie

    21/11/04 | Interview: Jan T’Sas; foto’s: Nederlandse Taalunie

    Ze werkte bij de onderwijsinspectie en pendelde al een paar keer over en weer tussen de Nederlandse Taalunie en het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito). Op 1 november 2004 is ze Koen Jaspaert opgevolgd als de nieuwe baas van de Taalunie. Haar inspiratie haalt ze onder andere uit Pamuk en Haasse, haar enthousiasme uit zichzelf. Wat wordt de Nederlandse Taalunie onder leiding van de nieuwe algemeen secretaris Linde van den Bosch (42)?... meer »

  • Prinses vecht tegen laaggeletterdheid

    15/10/04 | Tekst: Mieke Zijlmans; foto’s: Nout Steenkamp

    Nederland en België zijn geletterde landen. Alle kinderen gaan er rond hun vijfde naar school en leren daar lezen en schrijven, waarna ze nog lang en gelukkig leven, met hun neus in de boeken. Helaas: zo eindigt het sprookje niet. In werkelijkheid weet zestien procent van de Vlamingen zich geen raad met eenvoudige formulieren en tabellen. In Nederland is zo’n tien procent van de mensen in de praktijk vrijwel analfabeet. En niemand minder dan prinses Laurentien wil daar wat aan doen. ... meer »

  • ABN was vooral een Hollandse uitvinding

    15/09/04 | Interview en foto's: Ben Salemans

    Kinderen leren dat ze 'groter dan' en 'het bestuur en zijn leden' moeten schrijven en niet 'groter als' en 'het bestuur en haar leden'. Allemaal hebben we op school Algemeen Nederlands geleerd. Of moeten we Algemeen Beschaafd Nederlands zeggen? Hoe en wanneer is dat ABN ontstaan? En wie speelden daarin de grootste rol: Vlamingen, Duitsers of Hollanders? In haar nieuwe boek Taal als mensenwerk, de geschiedenis van het ontstaan van het ABN haalt dr. Nicoline van der Sijs verschillende mythes over het ABN onderuit.... meer »

  • De Nederlander praat, de Vlaming luistert

    25/06/04 | Interview: Ludo Permentier. Foto's: Herman Ricour; fotobank

    Dat Nederlanders een grote mond hebben, weten ze in Vlaanderen maar al te goed. De terughoudendheid van de Vlaming om openlijk in debat te treden en hardop voor zijn mening uit te komen, is al even legendarisch. Een snelcursus "Omgaan met Belgen" en "Succesvol onderhandelen met Nederlanders" door Marinel Gerritsen en Marie-Thérèse Claes.... meer »

  • Vlaanderen schuift op naar Nederland

    29/05/04 | Tekst: Ludo Permentier. Foto's: Herman Ricour; fotobank

    Nederlanders houden hun gordijnen open, Vlamingen doen ze dicht. Vlamingen zijn Belgischer dan ze denken en hebben een ander tijdsbesef dan Nederlanders. En waarom bevallen Nederlandse vrouwen veel meer thuis dan Vlaamse? Ludo Permentier zoekt de cultuurverschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Samen met prof. Marinel Gerritsen en prof. Marie-Thérèse Claes botst hij op een kloof. Hoe breed die is? ... meer »

  • Taalgebruik leerkrachten Nederlands baart zorgen

    23/04/04 | Tekst: Alexandra De Laet; foto's: Gert Swinnen

    Aspirant-leerkrachten bieden steeds meer weerstand tegen het Algemeen Nederlands. Docenten Nederlands beheersen hun moedertaal niet meer. 'We moeten steeds van nul beginnen', klagen Vlaamse lerarenopleiders. In Nederland moeten eerstejaars studenten in de lerarenopleiding zelfs een taaltoets doorstaan om te kunnen starten. Moet het taalgebruik van een leraar Nederlands dan echt vlekkeloos zijn? Alexandra De Laet pluist uit wat er schort aan de taal van (kandidaat-)leerkrachten.... meer »

  • Straattaal lonkt naar Groene Boekje

    19/03/04 | Tekst: Mieke Zijlmans; foto's: Ben Salemans

    In grote Nederlandse steden spreekt tachtig procent van de scholieren straattaal. 'Te gek' en 'onwijs gaaf' hebben afgedaan. Wie een beetje bij is, zegt nu 'cool' en 'flex'. Jongeren spreken Murks, Bijlmers, Algemeen Cités of Verlan. In hun straattaal vervangen ze Nederlandse woorden door zegswijzen uit immigrantentalen en uit het Amerikaanse slang. Pessimisten vrezen dat de jongerentaal het Algemeen Nederlands op de lange duur zal besmetten. Mieke Zijlmans meet de praat van de straat.... meer »

  • “Wij zijn geen taalpolitie”

    22/02/04 | Tekst en foto's: Gaby De Moor

    Rutger Kiezebrink, Linda den Braven en Pepijn Hendriks van de Nederlandse Taaladviesdienst bladeren in een taalkundig naslagwerk Is het 'Kenia' of 'Kenya'? En hoe zit dat met die tussenletters? Steeds meer mensen bellen met hun taalvragen naar de Nederlandse Taaladviesdienst en de Vlaamse Taaltelefoon. Het aantal e-mailers is in nog geen twee jaar tijd verdubbeld. Hoe druk zijn de werkdagen voor de Nederlandse taaladviseurs in Den Haag en hun Vlaamse collega's in Brussel? Gaby De Moor meet de temperatuur op. ... meer »

  • Nederlands met een kleurtje

    26/01/04 | Tekst: Jacques Arends

    Oscar Fernald, winnaar van het Groot Dictee en Rotterdammer van Surinaamse afkomst Is het toeval dat Oscar Fernald, Rotterdammer van Surinaamse afkomst, het Groot Dictee wint? Het taalgezinnetje waarvan u en ik deel uitmaken is sinds 12 december 2003 namelijk een exotische telg rijker. Naast Nederland en Vlaanderen maakt nu ook Suriname deel uit van de Nederlandse Taalunie. Koen Jaspaert verklapt waarom, maar eerst legt Jacques Arends het Surinaams Nederlands onder de loep.... meer »

  • Televisienederlands en Schoon Vlaams

    12/12/03 | Tekst & foto's: Ludo Permentier

    VRT en VTM logoVRT-Nederlands. Die term gebruikt men vaak voor het Algemeen Nederlands in Vlaanderen. Taaladviseur Ruud Hendrickx is er ronduit trots op. Hij bewaakt de norm bij de openbare omroep VRT en Vlaamse taalgebruikers kennen hem een groot gezag toe. Zijn collega bij de commerciële omroep VTM, Jan Schoukens, heeft een minder benijdenswaardig imago. Naar de VTM wordt wel eens met de vinger gewezen als de grote schuldige voor de verspreiding van het 'Verkavelingsvlaams' ofwel het 'Schoon Vlaams'. Ook in Nederland voert de televisie taalslordigheden in. Staan de ondertitels klaar? ... meer »

  • Toen cowboys en indianen Nederlands spraken

    14/11/03 | Tekst: Bea Ros, foto's: Ben Salemans

    Wesley Van Dunk uit de Ramapo Mountains bij New York: 'We're Dutch, we're different.'Lang nadat Peter Stuyvesant zijn Nieuw Nederland prijs heeft gegeven aan de Engelsen blijven bewoners van de Amerikaanse Oostkust nog Nederlands praten. De roots van dit zeventiende-eeuwse 'Low Dutch' opsporen heeft iets weg van een avonturenroman. Bea Ros volgt taalkundige Jaap van Marle tijdens zijn speurtocht. Voor sprekende bewijzen komt hij te laat, maar een historische vervalsing ontsnapt hem niet.... meer »

  • Vloeiend meertalig op je zesde verjaardag

    15/10/03 | Interview & foto's: Ben Salemans

    Sterre, meisje van 1 jaar, op de arm van haar moederVlaams minister van onderwijs Marleen Vanderpoorten wil ook leerlingen op veel jongere leeftijd dan nu de kans geven om vreemde talen te leren. In sommige Rotterdamse basisscholen krijgen kleuters Engelse les. Maria van der Hoeven, Nederlands minister van onderwijs, heeft daar geen bezwaar tegen. Sluit meertalig onderwijs aan bij de taalontwikkeling van kinderen of maakt het ze monddood? Paula Fikkert en Annemarie Schaerlaekens, experts in taalontwikkeling, geven antwoord.... meer »

  • "Baby's leren spreken in de moederbuik"

    24/09/03 | Interview & foto's: Ben Salemans

    Sterre, meisje van 1 jaarZeggen we allemaal eerst 'papa' en pas later 'kip'? Leren kinderen pas spreken als ze er klaar voor zijn of kan je dat proces versnellen met woordlesjes? Zullen kinderen die hun taal trager ontwikkelen ook trager leren op school? Taalschrift verzamelde vragen en misverstanden over taalontwikkeling en legt ze voor aan dr. Paula Fikkert en prof. dr. Annemarie Schaerlaekens. Een gesprek vanuit de genen. ... meer »

  • De logica van 'Doe mij maar een pilsje'

    16/07/03 | Interview: Kathleen Art en Irena Ajdinovic; foto's: Irena Ajdinovic, Jelica Novakovic

    Irena AjdinovicDe dag waarop ze met glans haar proef Nederlandse taalvaardigheid aflegt, slaagt Irena Ajdinovic er niet in een telefoonkaart te kopen zonder dat de Amsterdamse verkoper antwoordt met 'Do you speak English?' Waarom moeten anderstaligen met een diploma Nederlands op zak Engels spreken wanneer ze een kamer willen huren of een bankrekening openen? Heeft Nederlands leren wel zin? Irena uit Servië legt de pijnpunten bloot. ... meer »

  • Doven fluisteren ook

    25/06/03 | Tekst & foto's: Mieke Zijlmans

    GebaarEen reportage over gebarentaal in Nederland en Vlaanderen
    Dovenscholen steken zoveel tijd in spraaklessen dat hun leerlingen op andere gebieden achterstand oplopen. Nochtans zijn ze intellectueel even sterk ontwikkeld als andere kinderen. Waarom focussen dovenscholen zo sterk op spreken? Wie beweert dat gebarentaal voor dommeriken is? En hoe fluistert een dove? Journaliste Mieke Zijlmans meet de stilte achter de vraagtekens.... meer »

  • Wereldklas pept anderstalige jongeren op

    21/05/03 | Tekst: Gaby De Moor; foto's: Ben Salemans

    Negar en FatimaAls een school niet meer dan twintig procent anderstaligen telt, is de kans het grootst dat ze voldoende Nederlands zullen leren. Lukt dat niet, dan komen ze niet aan de bak, hoe intelligent ze ook zijn. Maar er is ook Negar (20) uit Iran. Zij spreekt vloeiend Nederlands en gaat voor tandarts studeren. Dat dankt ze aan de Wereldklas. ... meer »

  • Hoe leuk zijn Marokkanen?

    15/04/03 | Tekst: Matthijs Bakker en Brigit Kooijman; foto's: Ben Salemans

    Claudia di Palermo en Abdelkader BenaliEen vraaggesprek met Abdelkader Benali en Claudia di Palermo
    'Ik wil niet geannexeerd worden, nergens bij horen.' Abdelkader Benali - sinds 7 mei 2003 winnaar van de Libris Literatuurprijs 2003 - zal het een paar keer zeggen in de loop van het interview. Het zal ook niet meevallen om de schrijver van De langverwachte op iets vast te pinnen. Wendbaar, snel sprekend, nog sneller denkend volgt hij zijn invallen. 'Als je me vraagt naar mijn paspoort', zegt hij, 'dan geef ik je het boek dat ik aan het lezen ben.'... meer »

 

Discussiestukken

 

  • “Wie de nieuwe spelling niet wil, denkt vooral aan zichzelf”

    26/01/06 | Ruud Hendrickx, taaladviseur VRT

    In Nederland roepen de media op tot een boycot en Vlaamse uitgeverijen fulmineren tegen nieuwe herdrukken… De kritiek op de nieuwe spelling is er één van de onwetendheid, vindt Ruud Hendrickx, taaladviseur van de Vlaamse openbare omroep. “Consistenter spellen, dáár gaat het om in de Spelling 2005.”...
    »  372 reacties (Laatste reactie geplaatst op 22/05/10)

  • Hoe maakbaar is het Nederlands?

    16/03/06 | Prof. Fred Weerman, hoogleraar Nederlandse Taalkunde, Universiteit van Amsterdam

    “Laten we minder verkrampt omgaan met het Nederlands en ons concentreren op waar het werkelijk om gaat: onze gedachten helder onder woorden brengen.” Met deze stelling bestrijdt prof. Fred Weerman de opvatting van velen dat het Nederlands maakbaar is. Zelfs ondanks nieuwe spellingregels......
    »  175 reacties (Laatste reactie geplaatst op 7/11/06)

  • Afrikaans is Amsterdams!

    24/09/03 | Piet Paardekooper, taalkundige en emiritus-professor aan de Universiteit van Leiden

    De taalbelangen van 28 miljoen mensen behartigt de Taalunie natuurlijk. Nee, helaas nog niet helemaal, want in Europa moet het inzicht nog doorbreken dat Kaaps Hollands Amsterdams is. En dan is de eenvoudige conclusie: zolang Amsterdams Hollands is en Hollands Nederlands, hoort ook het Kaapse Hollands thuis in de Nederlandse Taalunie. ...
    »  169 reacties (Laatste reactie geplaatst op 9/05/09)

  • “Taalkunde op school moet”

    7/09/05 | Jan Stroop, gastonderzoeker Nederlandse Taalkunde, Universiteit van Amsterdam, www.janstroop.nl

    “’t Huidige schoolvak Nederlands op het VWO (in Vlaanderen: algemeen secundair onderwijs) heeft net zoveel met Nederlands te maken als ’t koken van een ei met natuurkunde”, vindt taalkundige Jan Stroop. Vooral de taalkunde moet dringend worden opgewaardeerd. Zijn oproep: maak er meteen een eindexamenvak van. Mee eens?...
    »  146 reacties (Laatste reactie geplaatst op 7/09/08)

  • Onze leerkrachten spreken Poldernederlands en Verkavelingsvlaams

    12/12/03 | Jan Stroop, gastonderzoeker Nederlandse Taalkunde, Universiteit van Amsterdam

    Het blazoen van ons aller ABN moet dringend opgeblonken worden. (Of moeten we het oppoetsen?) Het onderwijs en meer bepaald de lerarenopleiding heeft hierin een belangrijke taak. Ongewenste taalverschijnselen moeten we tegenhouden door ze te schande te maken. Aldus dr. Jan Stroop. ...
    »  136 reacties (Laatste reactie geplaatst op 8/01/07)

  • “Zet het Nederlands in de grondwet!”

    15/10/04 | Els Ruijsendaal, historisch taalkundige

    Voeren Vlaanderen en Nederland een serieus taalbeleid als ze elkaars televisieseries ondertitelen? Europa beschermt zijn taalminderheden, maar niet de nationale talen. Dat moeten de landen zelf doen. Maar vooral Nederland pakt dat niet ernstig genoeg aan. Als het Nederlands in België al in de grondwet zit, dan moet Nederland minstens dat voorbeeld volgen....
    »  124 reacties (Laatste reactie geplaatst op 4/09/10)

  • Waarom nog zwaar tillen aan t of d...

    15/10/03 | Frans Daems, Universiteit Antwerpen, dept. Linguïstiek en dept. Didactiek en Kritiek

    Onze werkwoordsspelling stamt uit de tijd van de Verlichting. Wie dt-fouten schrijft is onzorgvuldig, slordig, ongeschoold, cultuurgebrekkig en dom. Wordt het niet eens tijd dat we komaf maken met dit vooroordeel?...
    »  118 reacties (Laatste reactie geplaatst op 10/12/08)

  • “Laat allochtone ouders thuis hun eigen taal spreken”

    19/05/05 | Greetje van den Bergh, intendant van het Vlaams-Nederlands Huis te Brussel

    Moeten we allochtone ouders verplichten om Nederlands te spreken met hun kinderen? Dat vindt Nederlands Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk. Oud-Taaluniesecretaris Greetje van den Bergh gaat hiertegen in verweer....
    »  113 reacties (Laatste reactie geplaatst op 14/04/10)

  • “Taalverloedering is de prijs voor meer communicatie”

    22/04/05 | Chris Van Camp, o.a. gastcolumniste bij De Morgen

    “Mensen die nog maar twee generaties geleden woordeloos in de vlammen van hun kachel staarden, communiceren nu volop.” Mogelijk krijgen we daarom steeds meer taalverloedering over ons heen. Chris Van Camp wil zich wel om de taalpurist bekommeren, maar dan het liefst met enig leedvermaak....
    »  112 reacties (Laatste reactie geplaatst op 27/10/06)

  • Nederlands en Belgisch Nederlands zijn evenwaardig. Toch?

    18/10/07 | Johan De Caluwe - Universiteit Gent

    ‘Het Belgisch-Nederlands is net zo goed een variëteit van het Nederlands als het Nederlands dat in Nederland wordt gebruikt’, weet Johan De Caluwe van de Universiteit Gent.  Is dat wennen voor de Nederlanders en aangenaam schrikken voor de Vlamingen, of zegt u: ‘Daar zijn we het toch al lang over eens!’?...
    »  109 reacties (Laatste reactie geplaatst op 14/06/10)

  • “Vlamingen en Nederlanders moeten hun verschillen leren aanvaarden”

    25/06/04 | Harold Polis, uitgeefredacteur bij Meulenhoff/Manteau

    Vlaanderen en Nederland moeten elkaar beter leren kennen. Maar om dat doel te bereiken moeten we de mythe van een 'gedeelde cultuur' durven relativeren. "We moeten afstappen van eeuwige clichés en meer aandacht krijgen voor de boeiende verschillen tussen beide culturen." Dat stelt Harold Polis, uitgeefredacteur bij Meulenhoff/Manteau....
    »  104 reacties (Laatste reactie geplaatst op 4/05/09)

  • ‘Meertalig onderwijs is de norm, daar hoef je niet over te discussiëren’

    2/05/07 | Piet Van de Craen, Vrije Universiteit Brussel

    Komen er binnenkort meertalige scholen langs de taalgrens in België? Als het van de eerste minister van het Waalse Gewest afhangt, wel. De Vlaamse politici zien dat echter niet zitten. Vlaanderen heeft lang moeten vechten voor zijn eigen taal, het spook van de verfransing zweeft nog rond. Maar voor prof. Piet Van de Craen is deze taalstrijd passé: ‘In een tijd dat projecten met meertalig onderwijs zowel in Vlaanderen als in Wallonië volop hun vruchten afwerpen, mag meertalig onderwijs geen punt van politieke discussie meer zijn.’...
    »  78 reacties (Laatste reactie geplaatst op 20/05/08)

  • Verloedert het Nederlands of vernieuwt het zich?

    26/01/04 | Theo Janssen, hoogleraar Nederlandse taal en cultuur, Vrije Universiteit Amsterdam

    "Klachten over taalverloedering zijn van alle tijden", zegt prof. Theo Janssen. En hij gaat nog verder: slecht spellen en je taal vol Engelse woorden stoppen, getuigt gewoon van slechte manieren. Mee eens? ...
    »  72 reacties (Laatste reactie geplaatst op 28/03/07)

  • “Je kunt mensen niet verplichten Nederlands te spreken op straat.”

    20/02/06 | Jantine Kriens, raadslid PvdA Rotterdam, www.jantinekriens.nl

    “Wie veel vreemde talen hoort op straat, gaat zich op de duur ongemakkelijk voelen. Daarom moeten we de mensen verplichten Nederlands te spreken op straat.” De lont aan deze discussie werd aangestoken door burgemeester en wethouders van Rotterdam. Jantine Kriens relativeert. “Laten we eerst het verlangen organiseren, zodat mensen Nederlands wíllen spreken.”...
    »  70 reacties (Laatste reactie geplaatst op 20/08/08)

  • De Nederlandse wat??

    10/12/04 | Prof. Carel Jansen, hoogleraar Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen

    Wie weet er eigenlijk dat de Taalunie bestaat? Hoe bekend is het dat de Taalunie de zorg heeft voor onze spelling? Wordt er over de naamsbekendheid en het imago van de organisatie niet veel te optimistisch gedacht, daar in dat prachtige pand in Den Haag?...
    »  69 reacties (Laatste reactie geplaatst op 6/02/08)

  • Verlos ons van dwangmatig gestroomlijnde literatuur!

    21/10/05 | Vital Baeken (‘Vitalski’), Antwerpse dichter, kunstenaar, performer

    ‘Onze lectoren grijpen tegenwoordig te vlug naar hun rode potlood’, stelt Vitalski. Daarmee klaagt hij de steriliteit aan waarmee uitgevers debuterende auteurs willen besmetten. Een bijna romantisch pleidooi voor het behoud van rommelige manuscripten in de Europese literatuur....
    »  58 reacties (Laatste reactie geplaatst op 4/11/09)

  • Tot befs!

    15/07/05 | Tom Naegels, Vlaams schrijver

    Veel ouders en leraren maken zich zorgen over de slordige sms-taal van jongeren. Ze vinden dat die een goede beheersing van het Nederlands in de weg staat. De Vlaamse schrijver Tom Naegels deelt die zorgen niet. Hij vindt dat die klagende volwassenen eigenlijk geen recht van spreken hebben: “Ouders die klagen dat kinderen de taal niet meer kennen. Mijn ervaring is dat de meerderheid van die volwassenen het Nederlands net zo slecht beheerst.”...
    »  58 reacties (Laatste reactie geplaatst op 4/03/08)

  • Algemeen Nederlands wordt boekentaal

    21/11/04 | Prof. Frans Hinskens, Meertens Instituut en Vrije Universiteit Amsterdam

    Het dialect verdwijnt, het etnolect verschijnt, het Standaardnederlands valt uit elkaar in regionale variëteiten, zoals Verkavelingsvlaams en Poldernederlands. Taal beweegt, zoveel is duidelijk. Maar waar gaan we naartoe? Volgens prof. Frans Hinskens is één evolutie duidelijk: binnenkort bestaat Standaardnederlands enkel nog op papier....
    »  56 reacties (Laatste reactie geplaatst op 14/07/07)

  • Afrikaans is ook Nederlands

    13/04/08 | Ena Jansen, Universiteit van Amsterdam

    “Het Afrikaans maakt op de gemiddelde Nederlander een grappige, lachwekkende indruk”, zei men op een symposium in 1964. Niettemin won de schrijfster Elisabeth Eybers er wel de P.C. Hooftprijs mee. Is Afrikaans dan Nederlands? Geen twijfel mogelijk, zeg Ena Jansen. Het Afrikaans mag dan anders klinken dan het Nederlands, maar we mogen niet vergeten dat het Nederlands vandaag in eenzelfde smeltkroes evolueert als het Afrikaans destijds. In de taal waar het allemaal om draait, geeft ze haar argumenten. Ga zelf na in hoever ze volgens u gelijk heeft en reageer....
    »  55 reacties (Laatste reactie geplaatst op 29/06/10)

  • “Niet alleen het ABN is bruikbaar Nederlands”

    12/01/09 | Linde van den Bosch, algemeen secretaris Nederlandse Taalunie

    Taaluniebaas Linde van den Bosch doet niet mee aan de paniekgesprekken over de verloedering van onze taal. “Dat het Nederlands anders klinkt in de kroeg dan in het parlement, is een teken van rijkdom”, stelt ze. “Het komt er wel op aan om het juiste Nederlands te kiezen voor de juiste situatie.” En wat is uw mening?...
    »  54 reacties (Laatste reactie geplaatst op 29/11/09)

  • “Nederlands, let op uw zaak!”

    24/05/06 | Jan Roukens, oud-medewerker van de Europese Commissie

    “De EU omarmt tegenwoordig opnieuw haar veeltaligheid. Dit veeltalenbeleid bevestigt voor de Nederlandse en andere taalgemeenschappen de gelijkwaardigheid van hun talen in de EU. Het streven naar de culturele eenheidsworst in Europa is niet meer. De Europese Unie is geen natiestaat. Wij spreken Nederlands en met anderen spreken wij een taal naar keuze.» Tot die conclusie komt Jan Roukens na een decennium van angst dat het Nederlands onder het Europese gewicht zou verdwijnen. Of de strijd voor het behoud daarmee gestreden is? «Het is belangrijk dat we de Europese Unie er aan blijven herinneren dat ze zèlf met de burgers in hun eigen talen moet communiceren! Ook en vooral via het web.”...
    »  52 reacties (Laatste reactie geplaatst op 12/10/06)

  • Maakt tweetalig onderwijs ons kapot?

    21/05/03 | Prof. Ronald Soetaert, Universiteit Gent

    Een kleine taal en cultuur moeten worden verdedigd tegen dominante talen, maar om te kunnen participeren aan de internationale communicatie moet men zo vlug en zo goed mogelijk op zijn minst tweetalig worden, het liefst in een 'belangrijke taal'. ...
    »  51 reacties (Laatste reactie geplaatst op 18/07/10)

  • Nobelprijs of inktbrij?

    20/12/05 | Drs. Hanneke Eggels, dichter/essayist

    Elk jaar hopen België en Nederland op een Nobelprijswinnaar literatuur. Maar kunnen het proza en de poëzie van de Lage Landen zich wel meten met de grote wereldliteratuur? «Misschien spelen we te veel taalspelletjes», stelt Hanneke Eggels. Maken daardoor Belgische auteurs iets meer kans op de erepalm dan Nederlandse?...
    »  48 reacties (Laatste reactie geplaatst op 12/10/06)

  • Creatief schrijven doet creatief lezen

    17/02/05 | Marita de Sterck, jeugdauteur, docent literatuur & antropologie

    Creatief schrijven verdient een vaste plaats in het basis- en secundair onderwijs, zo meent auteur, literatuurdocent en antropoloog Marita de Sterck. Volgens haar loopt er een lijn van creatief schrijven naar creatief lezen: schrijfopdrachten hebben een leesbevorderend effect. Mee eens?...
    »  48 reacties (Laatste reactie geplaatst op 27/01/07)

  • Hou de oude letteren levend!

    14/11/03 | Piet Verkruijsse, Universiteit van Amsterdam

    Worden jongeren tegenwoordig nog warm gemaakt voor het Middelnederlands? De huidige lessen Nederlandse taal- en letterkunde bevatten nog amper historische taalkunde. Volgens Piet Verkruijsse behoren liefhebbers van oude Nederlandse teksten binnenkort tot een uitstervend ras. En dat zou doodjammer zijn. Of niet?...
    »  45 reacties (Laatste reactie geplaatst op 23/01/10)

  • We mogen de Zuid-Nederlandse taalvariant niet weren

    16/07/03 | Désirée Schyns, Departement Vertaalkunde Hogeschool Gent

    We moeten meer taalvermenging toestaan, zegt Nederlander-in-Vlaanderen Désirée Schyns. Nee, niet meer Frans of Engels in het Nederlands, maar meer openheid voor Zuid-Nederlandse woorden. Literaire vertalers worden vaak geconfronteerd met de rode pen van Nederlandse persklaarmakers. ...
    »  42 reacties (Laatste reactie geplaatst op 5/08/09)

  • Geef Afrika zijn talen terug!

    29/01/07 | Jan Roukens, oud-medewerker van de Europese Commissie en bestuurslid van de stichting Nederlands

    “Waarom laten we de inheemse volken van Amerika en Australië enkel hun eigenwaarde zoeken in whisky en niet in hun talen en culturen? Waarom geven we Afrikaanse volken niet het recht hun maatschappij op te bouwen zonder dat ze worden gehinderd door de Europese taalimperia?” Volgens Jan Roukens is ontwikkelingsbeleid ook een kwestie van internationaal taalbeleid. Niet mee eens? Reageer in het discussieforum van Taalschrift. ...
    »  41 reacties (Laatste reactie geplaatst op 7/02/08)

  • “Meertalig onderwijs is een verrijking!”

    17/11/05 | Prof. Piet Van de Craen, Vrije Universiteit Brussel

    Steeds meer Nederlandse en Belgische scholen organiseren hun onderwijs niet enkel in het Nederlands, maar ook in het Frans, het Engels of een andere taal. Of dit de kwaliteit van het onderwijs aantast, zoals de critici beweren? «Integendeel» zegt Piet Van de Craen (Vrije Universiteit Brussel)....
    »  40 reacties (Laatste reactie geplaatst op 7/12/08)

  • Schaf taaltoetsen voor studenten af!

    4/09/09 | De Taalprof

    Regelmatig komen ze in het nieuws: taaltoetsen voor aspirant-leraren of voor eerstejaars studenten van hogescholen of universiteiten. Vaak deugen ze niet, en ze hebben ongewenste effecten, betoogt de Taalprof. Afschaffen dus. Mee eens?...
    »  40 reacties (Laatste reactie geplaatst op 31/01/10)

  • “Betaal anderstaligen hun cursus Nederlands terug”

    21/03/05 | Ann De Schryver, lesgeefster Nederlands aan anderstalige volwassenen en praktijkassistent postacademische vorming Didactiek Nederlands aan Anderstaligen

    Waarom zouden we het inschrijvingsgeld van cursussen Nederlands voor anderstaligen niet terugbetalen aan wie de cursus voltooid heeft? NT2-deskundige Ann De Schryver (Universiteit Antwerpen) doet er nog een schep bovenop: beloon cursisten als ze een cursus voltooien. Een brug te ver?...
    »  37 reacties (Laatste reactie geplaatst op 28/10/08)

  • Weg met ‘Zoiets hebben van…’!

    11/02/08 | Jan Hautekiet, radiopresentator en muzikant

    Hoe is iemand ooit op de idee gekomen om zijn eigen twijfel of vaagheid te vertalen in de aanhef ‘Ik heb iets van ….’? Voor radiopresentator Jan Hautekiet hebben Koot & Bie de Nederlandse taal zeker verrijkt met hun vele taalvondsten, maar indringers zoals ‘Ik heb iets van …’ mogen van hem meteen weer verdwijnen. Kent u er ook zulke? Geef uw mening in het forum....
    »  36 reacties (Laatste reactie geplaatst op 18/03/10)

  • Afkortingen: niemand kan ze de baas

    28/04/06 | Hans Bennis, directeur Meertens Instituut (KNAW), www.meertens.knaw.nl

    “Het maken van afkortingen wordt niet gestuurd door vastgestelde regels. Het is een klein stukje schrijftaalanarchie en wat mij betreft blijft dat ook zo.” En dus heeft prof. Hans Bennis geen bezwaar tegen daadkr., aantr. of zelfs het W8 ff uit het mobieltje van zijn dochter. Bent u ook een afkortingenanarchist?...
    »  35 reacties (Laatste reactie geplaatst op 16/03/09)

  • Wetenschappers moeten leren communiceren in mensentaal

    23/04/04 | Drs. Ann Van der Auweraert, Universiteit Antwerpen

    Als wetenschappers op Mars wonen, dan woont het brede publiek op Venus. Als het over taal gaat tenminste. Beide partijen denken dat ze dezelfde taal spreken, maar ze geven dezelfde woorden vaak een volledig andere betekenis. Voor Ann Van der Auweraert is dat de voornaamste reden waarom de wetenschappelijke kennis zich zo moeilijk op een brede schaal laat verspreiden. Als docente wetenschapscommunicatie pleit zij voor communicatietrainingen in de opleiding van elke wetenschapper. Ook het ingewikkeldste onderzoeksrapport verdient mensentaal....
    »  34 reacties (Laatste reactie geplaatst op 27/03/06)

  • Taal verandert? Niet zeuren maar meedoen!

    28/06/09 | Felix van de Laar, socioloog, tekstschrijver en redacteur van Tekstblad, Antwerpen.

    “Alle talen moeten meebewegen met de samenlevingen waar ze in gesproken worden”, stelt Felix van de Laar. Laten we dus niet zeuren over taalverloedering, maar “alle taalveranderingen gretig en nieuwsgierig volgen, net zoals we naar concerten en tentoonstellingen gaan.” Mee eens?...
    »  34 reacties (Laatste reactie geplaatst op 19/09/09)

  • “Reclametaal mag niet!”

    15/09/04 | Han Beijersbergen, schrijftrainer en tekstschrijver

    Tegenover een leugen kan je de waarheid stellen. Maar leugens of suggesties zo verbergen dat ze waarheden lijken, dat is oplichterij. En precies dat doet reclame. Schrijftrainer Han Beijersbergen hakt op de reclametaal in. Mee eens?...
    »  34 reacties (Laatste reactie geplaatst op 25/08/10)

  • Eén Europese werktaal is genoeg!

    15/04/03 | Dr. Rieks Smeets, taalkundige, algemeen secretaris van de Nederlandse Unesco-commissie

    In 2004 wordt de Europese Unie uitgebreid met tien leden. Daarmee komt het aantal officiële EU-talen op minstens twintig. Dat zal grote gevolgen hebben voor de taalregimes van de Europese instellingen. Ongetwijfeld zullen er weer stemmen opgaan die ervoor pleiten het aantal werktalen verder te beperken dan nu al het geval is. Dat is goedkoper, en efficiënt....
    »  32 reacties (Laatste reactie geplaatst op 17/09/06)

  • De Nieuwe Rijken van het Nederlands

    1/12/07 | Frans Hinskens (Meertens Instituut en Vrije Universiteit, Amsterdam)
    Pieter Muysken (Radboud Universiteit, Nijmegen)

    Velen klagen erover dat vooral jongeren het Nederlands steeds slechter beheersen. Het fenomeen zou worden veroorzaakt door de spreektaal van migrantenjongeren. "Klopt niet", zeggen taalonderzoekers Frans Hinskens en Pieter Muysken. "Veel migranten beheersen het Standaardnederlands uitstekend. Laten we ook eens kijken naar wat migrantenjongeren in hun Nederlands ook nog kunnen dat wij, kaaskoppen of zuiderlingen, niet kunnen." ...
    »  28 reacties (Laatste reactie geplaatst op 10/01/08)

  • “Mooi Nederlands bestaat wél!”

    20/10/06 | Prof. Koen Jaspaert

    ”Als mensen auto’s, muziek, bloembakken en vogelgezang in mooi en lelijk kunnen indelen, waarom zouden ze dat niet met klanken en zinswendingen van het Nederlands kunnen?” vraagt prof. Koen Jaspaert zich af. En toch besteden de media veel meer aandacht aan mensen die zich aan lelijk taalgebruik ergeren dan aan mensen die het Nederlands mooi vinden. Ten onrechte....
    »  28 reacties (Laatste reactie geplaatst op 20/03/07)

  • Verliefd op het Nederlands

    21/09/07 | Hugo Brandt Corstius

    "Ik vond wiskunde veel spannender dan Nederlands. Daarom heb ik het nooit gestudeerd", zegt Hugo Brandt Corstius. Maar hij is zo verliefd op het Nederlands dat hij een afkeer heeft van spellingsruzies, immigrantendiscriminatie en angst voor Engels. ...
    »  27 reacties (Laatste reactie geplaatst op 8/06/08)

  • “Kennis en vaardigheden sluiten elkaar niet uit”

    20/12/06 | Jan T’Sas, hoofdredacteur Taalschrift

    “Je kunt kennis en vaardigheden niet tegen elkaar afwegen zoals prei en wortelen”, zegt Jan T’Sas. “In modern onderwijs zijn beide noodzakelijk. Maar niet alle leraren (willen) weten hoe ze dat moeten aanpakken.” Daarmee reageert hij op het ‘kennisalarm’ dat na Nederland ook Vlaanderen beroert en waarbij vanuit sommige hoeken wordt gepleit voor de terugkeer van het pure geheugenwerk. Reageer in het discussieforum van Taalschrift....
    »  26 reacties (Laatste reactie geplaatst op 1/07/07)

  • Ook taal is magie

    8/01/08 | Ali Wauters

    “Confronteer de taal met zichzelf en er ontstaat iets magisch, iets toverachtigs dat ons leidt naar ‘het niets dat alles is’ omdat het weigert iets te zijn…” Zo staat Ali Wauters stil bij 31 januari, de Gedichtendag van Nederland en Vlaanderen. Dan mag taal over de hele wereld wat méér zijn dan communicatie. Mogen we toveren met taal of vindt u dat veeleer voorbijgestreefde romantiek?...
    »  25 reacties (Laatste reactie geplaatst op 10/02/08)

  • “Doe iets aan de ingebouwde decibellen”

    19/06/07 | Joke van Leeuwen, www.jokevanleeuwen.com

    ‘Sommige presentatoren lijken aangeworven met het idee dat het alleen om de kijkcijfers, dus om het kijken gaat’, vindt Joke van Leeuwen. Ze trekt daarmee van leer tegen het schreeuwerige dat onze taal steeds meer lijkt in te palmen. Kan je anders gehoord worden dan met veel decibels?...
    »  23 reacties (Laatste reactie geplaatst op 19/08/09)

  • “Hoe tweetaliger we zijn, hoe minder talen we spreken”

    18/10/09 | Marc van Oostendorp

    “We worden een soort Britten of Amerikanen die toevallig thuis nog hun eigen taal spreken”, vindt Marc van Oostendorp. Hoe meer en hoe beter we Engels spreken, hoe minder goed we Frans, Duits of andere talen kennen, stelt hij vast. Tweetaligheid tast onze geroemde meertaligheid aan. Of denkt u daar anders over? ...
    »  23 reacties (Laatste reactie geplaatst op 15/12/09)

  • Laat leerlingen ook Frans spréken, niet enkel woordjes uit het hoofd leren

    18/05/08 | Jan T’Sas, hoofdredacteur Taalschrift

    Waarom spreken we steeds minder goed Frans? Omdat steeds minder leraren voortdurend Frans spreken in de les, zeggen onderzoekers. Maar ook omdat het onderwijs Frans nog altijd te weinig uitnodigt om Frans te spreken en de taal te waarderen. Ondanks hervormingen naar meer communicatief onderwijs moeten leerlingen vandaag nog steeds vooral woordjes en grammaticale vormen uit het hoofd leren. Laat ons alsjeblief Frans spréken, meester....
    »  22 reacties (Laatste reactie geplaatst op 21/07/10)

  • “Het moet maar eens uit zijn met onze angst voor de literaire canon”

    22/09/06 | Thomas Vaessens, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde Universiteit van Amsterdam

    Het lezen van klassieke Nederlandse Literaire Meesterwerken, de canon, zit niet langer in het verdomhoekje. Dat stelt Thomas Vaessens van de Universiteit van Amsterdam. Het bewijs: dit jaar schreven zich aan Nederlandse universiteiten aanmerkelijk meer studenten in voor de BA-opleiding Nederlandse Taal en Cultuur. Wie is nog bang van de klassiekers? ...
    »  22 reacties (Laatste reactie geplaatst op 3/11/06)

  • Leeservaring is even belangrijk als kennis van de literatuur

    5/03/07 | André Mottart (Universiteit Gent)

    "Literatuuronderwijs dat aansluit op de leefwereld van leerlingen bevordert het inzicht in de structuur en functie van literatuur en literaire communicatie", zegt didacticus André Mottart. Met deze stelling verzoent hij twee kampen in een heftig debat. Of u zich daar ook mee kunt verzoenen?...
    »  22 reacties (Laatste reactie geplaatst op 2/04/08)

  • Dialecten verdwijnen, of we dat nu leuk vinden of niet

    6/12/08 | Wim Daniëls

    Onze dialecten verdwijnen en dat leidt tot merkwaardige reacties, stelt taalkenner Wim Daniëls vast. Sommige mensen verdedigen luidkeels dialect, maar ze doen dat in de standaardtaal. Anderen spreken op het lachwekkende af een dialect waar ze niet mee zijn opgegroeid. “Het enige wat je nog kunt doen, is je dialect vastleggen en er zo lang mogelijk van genieten”, besluit Daniëls. En wat denkt u ervan?...
    »  21 reacties (Laatste reactie geplaatst op 5/01/10)

  • Niet het Nederlands gaat teloor, maar…

    6/11/07 | Piet van de Craen, Vrije Universiteit Brussel

    “Het Nederlands behoort tot de grotere talen van de wereld en zal niet gauw verdwijnen”, stelt prof. Piet van de Craen. Geen enkele vreemde taal, hoe agressief ze ook binnensijpelt, kan daar verandering in brengen. Maar… “niet het Nederlands gaat achteruit, wel de kennis van andere talen dan het Engels.” Mee eens?...
    »  21 reacties (Laatste reactie geplaatst op 25/09/09)

  • Niets is zo vanzelfsprekend als een verplichte literatuurlijst op school

    26/12/09 | Marita Mathijsen - Universiteit van Amsterdam

    “Met een flinke literaire bagage staan jongeren sterker in het leven, zowel economisch als psychologisch”, stelt Marita Mathijsen. Daarom hoort een stevige literatuurlijst thuis op elke middelbare school. Maar “leraren moeten hun leerlingen wel zo gek maken dat ze voor hun plezier zelf verder op zoek gaan naar het moois dat de Nederlandse literatuur te bieden heeft.” Hoe denkt u hierover? ...
    »  20 reacties (Laatste reactie geplaatst op 1/03/10)

  • Jeugdliteratuur bestaat niet! (Volwassenenliteratuur trouwens ook niet)

    21/01/05 | Willy Schuyesmans, journalist, lezer, auteur

    Schrijven voor een doelgroep kan relevant zijn, schrijven voor een leeftijdsgroep is dat mijns inziens niet. Waarom heeft men het wel over kinderboekenschrijvers, maar bijvoorbeeld nooit over schrijvers voor bejaarden? En waarom vraagt men om de haverklap aan schrijvers als Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen of Guus Kuijer waarom ze voor kinderen schrijven, maar bijvoorbeeld nooit aan Hugo Claus of Hafid Bouazza waarom ze voor volwassenen schrijven?...
    »  18 reacties (Laatste reactie geplaatst op 1/05/07)

  • “Zingen doe je in je moerstaal!”

    29/05/04 | Johan Verminnen

    “Taalvirtuozen als Freek De Jonge bewijzen elke dag opnieuw welke mogelijkheden onze taal heeft”, vindt de Vlaamse charmezanger Johan Verminnen. Voor hem hoeft het echt niet allemaal in het Engels. Zijn credo: “Als artiest ben je nog steeds het taalgevoeligst in je moedertaal.”...
    »  16 reacties (Laatste reactie geplaatst op 20/06/08)

  • “Het schoolvak Nederlands kan geen vak apart zijn”

    14/11/06 | Dirkje Ebbers, SLO, Enschede, www.slo.nl

    “Nederlands integreren in andere schoolvakken betekent dat het vak Nederlands anders moet worden georganiseerd. En dat kan heel nuttig zijn.” Dat is de stelling van Dirkje Ebbers. En daarmee bedoelt ze niet dat het vak volledig moet verdwijnen. Of u er ook zo over denkt…?...
    »  16 reacties (Laatste reactie geplaatst op 8/01/07)

  • Acteurs zijn geen taalopvoeders, waarom zouden ze ook?

    20/11/09 | Wouter Hillaert, freelance theaterrecensent voor De Standaard en podiumredacteur bij rekto:verso

    Tv-soaps met acteurs die geen Algemeen Nederlands maar tussentaal spreken, zouden dé oorzaak zijn van taalverloedering. “Belachelijk natuurlijk”, vindt theaterrecensent Wouter Hillaert. “Moeten acteurs niet in de eerste plaats goed acteren? Je kunt van voetballers net zo goed eisen dat ze analfabetisme bestrijden.” En hoe denkt u hierover? Reageer nu....
    »  14 reacties (Laatste reactie geplaatst op 8/12/09)

  • Voorzieningenbeleid of probleemgericht beleid?

    19/03/04 | Hugo Verdaasdonk, hoogleraar Marketing en Sociologie van het boek, Universiteit van Tilburg

    Kunnen Nederland en Vlaanderen één gezamenlijk letterenbeleid volgen? Ja, antwoordt de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. Maar voer dan wel de vaste boekenprijs in en geef Vlaamse en Nederlandse auteurs evenveel subsidies. Of de letteren daar beter van worden, is volgens Hugo Verdaasdonk echter helemaal niet zeker...
    »  13 reacties (Laatste reactie geplaatst op 10/11/07)

  • Hij die de langste heeft, wint

    15/05/09 | Jan Van den Bossche

    Waarom is Engels dé wereldtaal en niet het Nederlands? Volgens Jan Van den Bossche is er maar één verklaring: de Engelsen hebben hun stempel op de wereld gedrukt. Fraai was het lang niet altijd, maar het heeft gewerkt. Waarom gebruiken de Nederlanders meer Engelse woorden dan de Vlamingen? Graag uw mening....
    »  13 reacties (Laatste reactie geplaatst op 10/07/09)

  • Computers hoeven geen Nederlands te kunnen verstaan

    25/06/03 | Marc van Oostendorp, Meertens Instituut

    Al geef je programmeurs van vertaalcomputers er nog vijftig jaar bij, de vertaalcomputers zullen er nooit in slagen de perfecte vertaling af te leveren. Daarvoor verloopt de menselijke communicatie te subtiel, te genuanceerd, te rijk. En laat de overheid asjeblief ophouden met belastinggeld uit te geven aan de ontwikkeling van computers die Nederlands moeten verstaan. Er zijn wel zinvoller bestedingen....
    »  13 reacties (Laatste reactie geplaatst op 20/11/05)

  • “Literaire tijdschriften zijn er voor schrijvers, niet voor lezers!”

    1/02/09 | Lisa Kuitert, hoogleraar boekwetenschap Universiteit van Amsterdam

    “Literaire tijdschriften moeten het niet hebben van hun publiek, ze moeten het hebben van hun auteurs”, zegt Lisa Kuitert. Maar met hun steeds dalend aantal abonnees lijken ze ten dode opgeschreven. Wat moeten we daaraan doen: ze afschaffen, er meer geld in stoppen of alles overhevelen naar internet? “Toch behouden”, pleit Lisa Kuitert, “in papieren vorm en ondanks het geringe aantal abonnees.” Hoe denkt u daarover?...
    »  12 reacties (Laatste reactie geplaatst op 26/11/09)

  • “We moeten jongeren vooral zin doen krijgen in lezen”

    9/03/09 | Rudi Wuyts, vakdidacticus, Universiteit Antwerpen

    Moet je leerlingen enkel geven wat ze graag lezen en de grote literatuur uit de weg gaan? Lerarenopleider Rudi Wuyts wakkert het debat over de literaire canon op school aan. “Sommige leerlingen zullen Kaas of andere grote werken ooit wel lezen, anderen zullen niet zo ver geraken. Maar we moeten er op school vooral voor zorgen dat ze blijven lezen.” Denkt u daar ook zo over?...
    »  12 reacties (Laatste reactie geplaatst op 8/06/09)

  • Moeten we verder leven zonder standaardtaal?

    10/09/08 | Joop van der Horst en Frans Daems

    “Een nieuwe taalcultuur staat voor de deur, die we nog maar nauwelijks kennen; maar we zullen wel moeten wennen aan een leven zonder standaardtaal”, voorspelt prof. Joop van der Horst. “Zo’n vaart zal het niet lopen”, vindt prof. Frans Daems. “De vele andere taalvariëteiten zijn misschien gelijkwaardig geworden aan het Algemeen Nederlands, maar het A.N. heeft nog altijd het grootste bereik. Daarom is het als het ware nog net iets gelijkwaardiger.” Twee deskundigen, twee colums, twee meningen. En wat denkt u ervan? ...
    »  12 reacties (Laatste reactie geplaatst op 14/12/08)

  • Schaf papieren vaktijdschriften af!

    7/03/08 | Marc van Oostendorp, Meertens Instituut

    “Nogal wat wetenschappers vinden dat een goed artikel alleen met een ganzenveer kan worden geschreven”, stelt Marc van Oostendorp vast. En dus worden er op kosten van de belastingbetaler nog altijd wetenschappelijke boeken en tijdschriften gepubliceerd op papier, terwijl ze veel goedkoper en toegankelijker zouden zijn in pdf-formaat op het web. Schaf dergelijke ouderwets geworden publicaties toch af!...
    »  10 reacties (Laatste reactie geplaatst op 8/06/08)

  • Boeken zijn geen binnenbrandjes

    4/04/07 | Prof. dr. Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse Letterkunde, Radboud Universiteit Nijmegen

    Alle gerespecteerde grote Vlaamse en Nederlandse kranten hebben hun eigen boekenbijlagen. Maar inhoudelijk doen die bijna allemaal hetzelfde: elkaar achterna hollen. Dat stelt Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse Letterkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen, vast. Hij pleit voor meer originele, eigengereide boekenbijlagen. Mee eens?...
    »  7 reacties (Laatste reactie geplaatst op 19/04/07)

  • Zet de taalleerder weer centraal!

    22/02/04 | Kris Van den Brande, directeur Steunpunt NT2 Leuven

    Allochtone moeders zijn niet op zoek naar een cursus waarin ze in het Nederlands pannenkoeken leren bakken. Ze willen het Nederlands van hun kinderen op school leren begrijpen. Waarom komen velen dan toch bij de pannenkoeken terecht? Kris Van den Brande is formeel: het wordt dringend tijd dat we ons bezinnen over het onderwijs Nederlands als Tweede Taal. ...
    »  7 reacties (Laatste reactie geplaatst op 15/03/04)

  • Maakt het prijzencircus de literaire kritiek monddood?

    9/11/08 | Erik Spinoy, literatuurwetenschapper en dichter

    Wie een boek schrijft, maakt steeds meer kans om in de prijzen te vallen. Het aantal literaire prijzen neemt toe. Maar tegelijk verschrompelt de literaire kritiek in de pers en literaire tijdschriften verdwijnen in de marge. Moet het traditionele literaire gezag wijken voor het prijzencircus? Of spelen hier andere mechanismen? Literatuurwetenschapper en dichter Erik Spinoy ziet drie mogelijke trends. Discussieer mee!...
    »  7 reacties (Laatste reactie geplaatst op 9/08/10)

  • Nederlandstalige tv-programma's ondertitelen? Soms kan je niet anders!

    15/06/08 | Ruud Hendrickx, taaladviseur van de Vlaamse publieke omroep VRT

    Nederlanders verstaan Vlaams en Vlamingen verstaan Nederlands. Het verschil in tongval tussen beide taalgroepen is dan ook zelden een argument om tv-programma's te ondertitelen. Tenzij de acteurs van dienst niet goed articuleren, en laat dat nu net een groeiend probleem zijn. Volgens taaladviseur Ruud Hendrickx is ondertitelen soms bittere noodzaak. Denkt u daar ook zo over?...
    »  5 reacties (Laatste reactie geplaatst op 4/09/08)

  • De beste biografie is een boodschappenlijstje

    11/04/09 | Door: Vitalski

    De film ‘Marie-Antoinette’ is volgens Vitalski een goed voorbeeld hoe je een biografie verknoeit. Als je een literaire biografie schrijft of verfilmt, begin ze dan niet te mengen met je eigen gedachten en emoties. Als het leven van een mens al dramatisch en spannend genoeg was, geef zijn biografie dan gewoon de vorm van een boodschappenlijstje. Of toch maar niet?...
    »  3 reacties (Laatste reactie geplaatst op 6/05/09)

  • “Stijl hoeft geen wetenschap te zijn”

    29/06/06 | Luc De Vos, columnist en lead-zanger van Gorki

    “Stijl hoeft geen wetenschap te zijn” vindt columnist Luc De Vos. Maar pleiten voor korte zinnen en de taal van Hemingway doet hij wel. Met een knipoog en een puntkomma. ...