NVT

Reportage
23/06/13
1 reacties
Hij studeerde Moraalwetenschap, organiseerde jarenlang de Antwerpse Boekenbeurs en doet aan karate. En sinds 1 januari 2013 leidt Geert Joris de Nederlandse Taalunie. ‘Wat komt die manager hier doen?’ klonk het her en der. Taalschrift vraagt het hem op de man af.
Reportage
28/09/10
5 reacties
Het aantal buitenlanders dat Nederlands leert, zit al enkele jaren in de lift. Wereldwijd studeren in 40 landen zo’n 15 000 mensen Nederlands aan 180 universiteiten of talencentra. Ook de zomercursussen Nederlandse taal en cultuur  in zowel Nederland als Vlaanderen zijn bijzonder populair. “Al tien jaar lang moeten we de helft van de aanvragen weigeren”, zegt Rob Visser, die voor de Taalunie het secretariaat van de cursus in Zeist bemant. Wat maakt onze taal zo populair buiten onze grenzen?
Reportage
13/07/10
0 reacties
Hoe zorgen een maaltijd en een bokswedstrijd ervoor dat je snel een vreemde taal leert? De taalinstituten Regina Coeli in Vught en Dialogue in Spa weten het wel. Zij stoppen hun cursisten in een intensief taalbad. “We krijgen hier een echte ‘jump start’.”
Reportage
19/09/11
0 reacties
Wereldwijd studeren in 40 landen 15.000 overwegend jonge mensen Nederlands aan 180 universiteiten of talencentra. Ze krijgen les van landgenoten die vóór hen de taal hebben geleerd. Wie zijn deze docenten Nederlands en wat drijft hen? Taalschrift speeddatet met Mirela, Yanjing, Krisztina en Patrick.
Column
05/11/10
17 reacties
“Die zou van mij ook burgemeester mogen worden, dat is geen echte Marokkaan, hij is beter ter taal dan Janssens!”  Het statement kwam uit de met felroze lipstick bewerkte mond van een Antwerpse autochtone die je niet levend op een Suikerfeest treft. Die avond in de Bourlaschouwburg kwam de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb duidelijk als overwinnaar uit het debat, een organisatie van deBuren.eu rond stedelijke politiek. Niet zo’n heldendaad, want van charme of gladde babbel kan je zijn Antwerpse evenknie Patrick Janssens niet verdenken.